Op roverstocht rond het Vrijbos met Jaek en Nink

Fietsen
Houthulst

Deze kindvriendelijke fietsroute neemt je mee door het Vrijbos, de schuilplaats van Bakelandt. Je kan proeven van hoeve-ijsjes en zelfs halt houden aan een speelboederij.

! Respecteer de afstandsregels, zie ook www.westtoer.be/coronavirus.

Label: 
Korte Keten

Route informatie

Afstand: 
30,00km
Reliëf: 
Zacht hellend
Grond: 
Volledig verhard
Vorm: 
Lusvormig beide richtingen

Routedetails

Startpunt: 
Ter hoogte van de Markt van Houthulst
Bewegwijzering: 
Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes
Op je route: 

Even over Lodewijk Bakelandt

KD route ‘Met Jaek en Nink op roverstocht'

In de strips wordt Bakelandt voorgesteld als de Robin Hood van de Lage Landen. In het echt was het leven van Lodewijk Bakelandt (1774 – 1803) - een deserteur en struikrover - toch een pak rauwer. Al op zijn 29e werd hij ter dood veroordeeld na een niet zo fraaie levenswandel met zijn bende vrijbuiters. Bij heel wat jongens was Rooie Zita de eerste vrouw voor wie heimelijk gevoelens werden gekoesterd tijdens de tienerjaren.

Het Vrijbos

KD route ‘Met Jaek en Nink op roverstocht'

Het Vrijbos in Houthulst is één van de grotere bossen in West-Vlaanderen. Sommige van de bomen zijn meer dan 100 jaar en een veilige en mooie thuis voor tal van dieren. Van spechten tot roofvogels en reeën, vleermuizen. Het oh zo stille bos is dus echt wel levendig. Wist je dat in het deeldomein Rotsebos zich een Lourdesgrot bevindt?

Meer weten

De Vrijbosroute

KD Route met Jeak en Nink aan het Vrijbos

Deze route is eigenlijk een groene as tussen Ieper en Kortemark. De as strekt zich enerzijds van langs de groene oevers van het Ieperleekanaal via Boezinge op de vroegere spoorwegzate langs Langemark en Staden tot in Kortemark. Ongeveer halverwege ligt niet ver van het pad het Vrijbos van Houthulst.

't Ganzengoed

't Ganzengoed

De ganzen verwelkomen je hier met groot enthousiasme. Je kan er na reservatie een leuke spelletjesnamiddag houden of kiezen voor een interessante rondleiding,…

Meer weten

Guynemerpaviljoen

Guynemerpaviljoen

In het centrum van Poelkapelle werd recent het Guynemerpaviljoen opgericht. Hier wordt het verhaal verteld van de luchtmacht in de Eerste Wereldoorlog die toen nog in zijn kinderschoenen stond. Guynemer, een ridder in de lucht, werd hier in de buurt neergeschoten op 11 september 1917. Er wordt gezegd dat zijn lichaam in Rumbeke op een tot nu toe onbekende plek zou begraven liggen.

Meer weten

Bakelandthol

Het rovershol van Bakelandt - Foto van Jo Lottegier

Langs de Poelkapellestraat ligt een onverharde veldweg die naar het Bakelandthol leidt. In zo’n boshutten zou de bende gewoond hebben. Dit minihuisje in cement werd in 1938 gebouwd en was voor generaties kinderen een te mijden plek. “Wie niet braaf was, kon in Bakelandts hol zijn straf gaan uitzitten”, zo gold de waarschuwing.

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF