Op expeditie in Landschapspark Bulskampveld

Behendig klauteren Remy en Leon via een touwbrug naar een eiland midden het bos. De anderen volgen al snel. Hun ouders tellen af naar de eerste natte broek. Welkom op de avontuurlijke Expedities van het Landschapspark Bulskampveld. Het zijn geslaagde boswandelingen met om de haverklap spelprikkels waar zowel kinderen als ouders zich geweldig mee amuseren. “Zo verrassend om op amper twintig minuutjes rijden zo’n totaalervaring te mogen beleven. De kinderen hebben plezier en wij genieten volop van de prachtige natuur”, klinkt het achteraf.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

Expeditie Wingene
Expeditie in Wingene

Het Landschapspark Bulskampveld is het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen. Het strekt zich uit over Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Je kan er gemakkelijk een weekend lang een bosbad nemen in de naald- en loofbossen. De nieuwste aanwinsten in het landschapspark zijn de avontuurlijke parcours van Expeditie Bulskampveld.

Vandaag beleven we de spelprikkels met twee keitoffe gezinnen uit Kortrijk. Regis Le Roy (38), stafmedewerker aan de Hogeschool West-Vlaanderen, en Katrien Vankeirsbilck (39), advocate, zijn de papa en mama van Leon (12), Remy (10) en Gaston (8). Het gezin trekt er heel vaak op uit en onderhoudt ook de blog eskonpeupejer over hun avonturen.

Steven Vandenborre (45), architect, en Lut Desmet (44), leerkracht architecturale vorming aan het MSKA Roeselare, zijn de papa en mama van Renz (14) en Sien (12). De bevriende koppels leerden elkaar kennen dankzij Leon en Sien die in het lager samen in de klas zaten.

Stier als wegwijzer

De eerste Expeditie brengt ons naar het Sint-Pietersveld in Wingene, een heidegebied waar 250 jaar geleden massaal bos werd aangeplant. Bulskampveld komt van ‘Bulnas Campa’ of ‘veld van de stieren’. Vandaar de keuze voor de stierenkop als wegwijzer. “Ik hou enorm van zo’n weetjes”, laat Katrien weten.

De kinderen rennen naar de eerste spelprikkel. Tijdens de wandeling door het Vagevuurbos worden ze uitgedaagd de vele talenten van de bosdieren te leren kennen. De kinderen (en volwassenen!) gaan op zoek naar een vossenhol, lanceren een salvo aan beukennootjes, bestuderen kleine insecten onder een vergrootglas en hangen als vleermuizen ondersteboven aan een rekstok. “De vele spelprikkels doen je meer stilstaan bij de schoonheid van de omgeving”, vindt Lut. Ze haalt diep adem als om haar woorden extra te benadrukken. Haar man Steven geniet zichtbaar van het zuurstofrijke bos. “Blij dat ik er eens een dagje tussenuit ben. Deze bossen geven je een instant vakantiegevoel en toch zitten we hier op amper twintig minuten rijden van thuis.” De kinderen zijn uitgelaten. Zij stormen al weer naar de volgende spelprikkel. Remy maakt eerst nog zijn nest voor een Vlaamse gaai af, naar een reuzegroot voorbeeld dat aan de rand van het bos geïnstalleerd werd.

Beukennootjes werpen
Varen op de scheepsput

In de 19e eeuw werden op de Scheepsput van het Sint-Pietersveld nog ontheemde jongeren opgeleid tot lichtmatroos. Er lag toen zelfs een schip in het midden van de put. Nu ligt daar een eiland. Aan de oever zien Sien, Remy, Leon en Gaston een roeibootje liggen. “Hoort dat ook bij de expeditie?”, vragen ze zich af. Al snel peddelen ze de vijver op. Renz wacht het even af.

Rond de Scheepsput staat het vol spelprikkels zoals een klimmuur en evenwichtspalen. “Ik vind het superleuk dat de wandeling ook op en langs het water passeert, een fijne afwisseling met het bos”, vindt Sien.

Smart-IJs

We zoeken afkoeling in het ijssalon van Smart-ijs. Vanuit de tearoom kijk je recht op het atelier waar de ambachtelijke ijsbereidingen worden gemaakt. Even daalt de stilte in aan de tafel van de kinderen terwijl ze hun heerlijke ijscoupes soldaat maken. Vaders Regis en Steven genieten van hun blonde Bulnas Campa, een lekker biologisch streekbiertje van De Kruiderie. Wie culinair wil genieten, is in het Landschapspark Bulskampveld aan het juiste adres.

Verrassende natuur

Voor de tweede Expeditie rijden we naar de rand van Kruiskerke, deelgemeente van Ruiselede. Eind 18e eeuw zagen de rijke landeigenaren van de woeste heidegronden in dat bosbouw meer geld in het laatje zou brengen. Nu biedt het Parochieveldbos verrassende natuur. De spelprikkels zijn hier avontuurlijker. De evenwichtsoefeningen hangen al wat hoger in de lucht, voor een touwbrug over het water heb je al wat meer behendigheid nodig. “Het valt mij op hoe kwalitatief al die spelprikkels zijn”, laat Katrien vallen. “Het mooie aan de route is dat er ook tijd is voor rust. Na een aantal actieve, natuurlijke spelelementen passeer je dan plots een idyllisch bankje of een uitkijkpunt waar je even halt kan houden”, vindt Lut.  

 “Het is verrassend om in West-Vlaanderen dergelijke goed verborgen maar toegankelijke bossen te vinden”, blikt Regis achteraf terug op de wandelingen. Middelste zoon Remy spotte een poel vol kikkervisjes en is dolenthousiast. “Ik heb mij enorm kunnen uitleven”, laat broer Leon weten.

Renz voelde zich met zijn veertien jaar zeker niet te oud om de verschillende proeven te ondergaan. “Een heel leuke manier om een bos te beleven”, vindt hij. Zus Sien mag zich als turnster en competitief trampolinespringer de meest lenige van het gezelschap noemen. Zij sloeg onderweg geen enkele uitdaging over. Het laatste woord is aan de benjamin van de groep, Gaston: “Ik kom zeker nog terug!”, zegt hij vol overtuiging.

Test zelf de expedities uit!

De expedities in Wingene en Kruiskerke zijn elk 2,5 km lang. Onderweg volg je de paaltjes met de groene stier. Handig mee te nemen zijn de kaartjes die je gratis kan downloaden.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF