Ik Zomer Korte Keten

Bioboerderij ’t Goed Ter Heule

Ik Zomer Korte Keten - 't Goed Ter Heule

Justine Dewitte en Wieland Fisher van bioboerderij ’t Goed Ter Heule in Lauwe zetten in op zelfpluk.

Twee pauwen scharrelen rond op de binnenplaats van het als bouwkundig erfgoed beschermde ’t Goed Ter Heule. Pipa de hond houdt ze nauwlettend in het oog. Zoontje Elliot (2,5) zit net in bed. Dat betekent niet dat het werk op de bioboerderij er voor vandaag op zit. “Niets ontspannender dan ’s avonds nog twee uur tussen de tomaten te werken”, zegt Justine Dewitte (35). Haar man Wieland Fisher (33) maakt zich op voor het lammerseizoen. “Een boerderij zonder dieren is niet compleet.”

Ik Zomer Korte Keten - 't Goed Ter HeuleEen smalle weg brengt ons vanuit de veel hoger gelegen Dronckaertstraat, ooit een Romeinse heerweg, in het overstromingsgebied van de Leie. Je merkt meteen dat ’t Goed Ter Heule geen boerderij is als een andere. Snijbloemen, groenten, aardbeien en kruiden worden hier door de klanten zelf op het veld geplukt. Je hoeft geen abonnement te hebben om op de openluchtsupermarkt te komen plukken. Varkentjes wroeten in de modder en schapen grazen op de weide. In dit kleine bioparadijsje brengen Justine en Wieland hun Elliot groot. “Hij zit soms een hele dag bij ons op het veld. De geboorte van een lammetje vindt hij fascinerend”, lacht Justine.

Ritme van de seizoenen

Het koppel nam in 2018 het landbouwbedrijf van de vader van Justine over. De zus van Justine baat een gelijkaardige hoeve uit in Wallonië. Wieland studeerde natuurbeheer. Hij verdiepte zich in de biolandbouw en mag zich gerust een expert noemen, al zal hij dat zelf nooit met die woorden zeggen. Justine was aan de slag als onderzoeker en gaf voorlichting aan biobeschutte bedrijven. Ze is ook docent groenteteelt bij Landwijzer, een volwassenopleiding rond biologische opleiding. Alle verhaallijnen komen mooi samen in ’t Goed Ter Heule. “Hier kan ik samen met Wieland aan een eigen project bouwen. Ik val nog vaak terug op mijn vroeger netwerk, dat is wel handig.”

Een boerderij vraagt 7 op 7 de nodige aandacht. “Het is net leuk om op dat ritme van de seizoenen te leven. We hebben elk onze eigen rolverdeling. Zo houdt Justine zich bezig met het teeltplan en hou ik me ver van het papierwerk, anders waren we al lang failliet”, lacht Wieland.

Ploegloze landbouw

“Mijn moeder snapte aanvankelijk niet dat ik na zo’n studies nu in de aarde zit te wroeten”, zegt Justine. “Nu ziet ze in dat bij het runnen van een bioboerderij ook veel kennis om het hoekje komt kijken. Het is heus niet allemaal het buikgevoel dat we volgen.”

De bioboerderij, het leven met de natuur. Voor Justine en Wieland is het de meest logische manier van landbouwen. “De natuur helpt ons. Als er bladluizen worden aangetroffen, kijken we hoeveel natuurlijke vijanden er zijn, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Als er een evenwicht is, grijpen we niet in. Een conventionele boer zou wellicht vroeger behandelen, maar met sommige middelen dood je ook natuurlijke vijanden. Hierdoor komt de plaag een tijdje later vaak gewoon terug”, legt Justine uit.

Ik Zomer Korte Keten - 't Goed Ter Heule

Een ander voorbeeld is de grondbewerking. “De droogte is een probleem, ook bij ons. Wij kiezen bewust voor een ploegloze landbouw om het vocht zoveel mogelijk in de grond te houden en streven we naar een optimale mineralisatie.” Er wordt ook aan teeltrotatie gedaan. “De vollegrondaardbeien staan één keer om de zes jaar op dezelfde plek.” We krijgen er een handvol aangereikt. Het lijken wel smaakbommen. “We selecteren onze aardbeirassen op smaak, niet op de lange houdbaarheid en ze worden pas geplukt als ze volledig rijp zijn.” In de zomer zal je geen rucola en spinazie op het veld van ’t Goed Ter Heule zien. “Rucola schiet in de zomer te snel op. Spinazie plant je beter in het voor- en najaar.”

Natuurlijke vijandenIk Zomer Korte Keten - 't Goed Ter Heule

“Ik geloof dat ons bedrijf een biotoop van biodiversiteit is”, aldus Justine. Wieland vult aan. “We hebben meer dan een kilometer gemengde haag rond het domein. We zaaien ook altijd éénjarig bloemenmengsel in over de ganse lengte van ons veld. Met andere woorden, we creëren een geschikt leefgebied voor natuurlijke vijanden van onze vijanden.”

De ezels, kippen, varkens, schapen, paard, konijnen… ’t Goed Ter Heule is een kleine dierentuin. Alle dieren dragen bij tot die biotoop. “Zij eten onze overschotten en hun mest kunnen we hergebruiken op het veld. Het streven naar de gesloten cirkel vind ik de interessantste uitdaging in ons werk”, zegt Wieland. “In onze hoevewinkel verkopen we ons eigen gekweekt hoevevlees.”

Samenwerken werkt

“In de hoevewinkel werken we samen met andere jonge bioboeren. Het zijn allemaal kennissen in wiens verhaal we geloven. Dat is het leuke aan de bio, het is één familie. We werken samen om elkaar sterker te maken”, zegt Wieland. “Ons rundsvlees komt van een jonge bioboer uit de buurt. De verse zuivel komt van jonge bioboeren, die op hun beurt dan groenten van ons afnemen. Het ambachtelijke bio-ijs is ook van een jonge onderneemster.”

Het koppel heeft nog grootse plannen. Er komt een kijkstal voor de schapen en andere dieren, de hoevewinkel vooraan op het erf wordt grondig vernieuwd én er komt een zaal bio-eethuis. “Laat ons wel wezen, we blijven in de eerste plaats boer. Daar blijft de klemtoon op liggen”, besluit Justine.

TIPS !

Wil je na het plukken of winkelen nog wat langer nagenieten van de rust op onze plukboerderij? Nestel je met een gekoeld drankje of een ambachtelijk ijsje uit onze winkel op het terras en laat het vakantiegevoel maar komen.
Sportievelingen kunnen nog meer bio-adresjes ontdekken via een 38 km lange fietstocht. Of neem deel aan één van activiteiten tijdens ‘Zomer van de Korte Keten'.

Creatief aan de slag in Kortrijk
De Guldensporenstad heeft verschillende toffe stadswandelroutes. Met de ‘Creative City Tour’ doe je zes buurten aan waar de creativiteit bruist. Je ontdekt er unieke landmarks, shops en horeca. Met ‘Metamorfose van de stad’ doe je niet alleen het stadserfgoed aan, maar krijg je ook de nieuwe stadsontwikkeling te zien, zoals op het Buda-eiland. De wandelingen vertrekken aan de Dienst Toerisme in het Begijnhofpark waar ook het interactieve museum Kortrijk 1302 is gevestigd. Ook in Texture, museum over Leie en vlas, ben je enkele uren zoet.
Meer info

PRAKTISCH

 

Meer info op:
’t Goed Ter Heule in Lauwe (Menen).

De hoevewinkel en de zelfpluktuin zijn gesloten op maandag en donderdag.

NOG MEER VERHALEN VAN PRODUCENTEN

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF