
Ik Zomer Korte Keten
Navigatie
- Ontdek de Korte Keten
- Producenten vertellen
- De Beauvoordse Walhoeve
- Bioboerderij ’t Goed Ter Heule
- Brouwerij ’t Gaverhopke
- Geitenhouderij 't Reigershof
- Hoeveslagerij De Heerlijkheid
- Hoeveslagerij Mandeldaele
- Brouwerij Deca
- De Kruiderie
- Fort Lapin
- Fruit Lambrecht-Baart
- Houblonesse
- IJsboerderij ’t Moereveld
- L’Heritage
- Pat's Coffee
- Wijndomein Ravenstein
- De lekkerste agenda
- Streek- en hoevepicknick
- Fietsen
- Wandelen
- Hoeves om te proeven
- Brouwerijen
- Het Lekkere Westen
- 100% West-Vlaams hoeve-en streekproducten
Brouwerij Deca
Brouwerij Deca van Nicolas Christiaens en Katrien Sampers bestaat honderd jaar
“Brouwen zit in mijn genen”, zegt Nicolas Christiaens (49). Hij is de vijfde generatie brouwer van de familie. Brouwerij Deca ligt in Woesten langs de N8 naar Ieper. Katrien Sampers (42), zijn jeugdliefde en vrouw sinds 2018, stapte dit jaar mee in de zaak. De nieuwe etiketten voor de Vleteren- en Antiek-bieren zijn er dankzij haar gekomen. “Je moet af en toe durven innoveren, maar met respect voor de ziel van de brouwerij”, vindt Katrien.
De grote rode bierkuip is het eerste wat opvalt als je de grote poort van brouwerij Deca binnenstapt. De kuip is exact honderd jaar oud, de onderdelen zijn nog veel ouder. De familie Vanneste baatte op de markt van Woesten sinds 1850 een brouwerij uit die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernietigd. Al in 1920 werd de brouwerij heropgebouwd op de huidige plaats. In de gezellig ingerichte degustatieruimte en tijdens de rondleiding zie je overal technieken en oude machines die een eeuw brouwersambacht overspannen.
Voorbeeldbrouwerij
In 1926 kocht de familie Decaestecker de brouwerij en ze leenden hun eerste vier letters aan de naam die zou blijven plakken. Pas in 1980 komt de familie Christiaens in het verhaal, maar eerst trekken we naar Afrika. “Ik ben geboren in Libanon en liep school in Ethiopië, Nigeria, Kameroen…”, vertelt Nicolas. Zijn vader Georges, telg van een vooraanstaande brouwersfamilie uit Aalbeke, bouwde in Afrika brouwerijen. “Van de eerste steen tot het eerste flesje bier. Telkens projecten van enkele jaren. Vader kocht brouwerij Deca om zijn Afrikaanse klanten te tonen wat een kleinschalige brouwerij is.” De brouwerij werd verhuurd vanaf 1985, maar de brouwer ging al snel failliet waarna leegstand volgde.
Nicolas vervulde in 1991 zijn militaire dienstplicht in Zwitserland. Zijn moeder is Zwitserse. “In mijn hart ben ik nog steeds een berggeit”, lacht Nicolas. Heel soms sluipt een Frans accent zijn West-Vlaams binnen. Dat jaar besloot Georges zijn brouwersgenen te volgen en brouwerij Deca zelf herop te starten. Na zijn legerdienst en studies brouwerijtechnieken kwam ook Nicolas in de zaak.
Natuurlijke producten
Vader en zoon werkten al die jaren nauw samen. Het Vleteren- en Antiek-gamma breidde langzaam uit. “Hier nemen we tijd om te brouwen”, zegt Nicolas. “Alles gebeurt op natuurlijke basis, zoals met hergisting in de fles.” Achter de glazen wand van de degustatieruimte liggen gigantische eiken vaten waar de bieren een jaar lang rijpen. Brouwerij Deca werkt ook samen met een vijftiental gastbrouwers die hier regelmatig hun ambachtelijke bieren komen brouwen.
“Als we tijdens een rondleiding het verhaal van ons Georges IV bier vertellen, wordt het altijd even stil.” De herinnering doet Nicolas zichtbaar pijn. Zijn vader Georges was één van de slachtoffers van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke op die noodlottige en mistige ochtend van 3 december 2013.
Nicolas en Georges hadden net de Vleteren 12° ontwikkeld en dokterden op een whisky infused bier. Als eerbetoon aan zijn vader werkte Nicolas het bier verder af en gaf het de naam Georges IV, de IV verwijst naar de vierde generatie brouwer.
Persoonlijk contact
“Ook onze Sir Grashopper is een buitenbeentje. Het was altijd al de droom van onze medewerker Jeroen om een IPA te ontwikkelen”, zegt Katrien. “Onze enige voorwaarde was dat hij niet te bitter was. Het resultaat is perfect. Die jongen is zo creatief en ondernemend. Nu werkt hij aan een stout om aan ons gamma toe te voegen.” Katrien heeft zelf ook plannen. “Ik ga een advocaat maken met verse eieren en echte alcohol op basis van een recept van mijn grootvader.”
Elke rondleiding eindigt in de nieuwe en rustiek aangeklede degustatieruimte. “We willen dat de ziel en authenticiteit van de brouwerij behouden blijft.” Het feest voor 100 jaar Deca zal plaats vinden in het voorjaar van 2021.
Nicolas en Katrien halen energie uit de rondleidingen die ze geven. “Het persoonlijke contact met de klanten vinden we ontzettend belangrijk en geeft heel veel voldoening.”
Particuliere klanten kopen de bieren van brouwerij Deca in de eigen drive-in drankenhandel. Ze leveren ook aan logies en staan open voor samenwerkingen met zelfstandig filiaalhouders van supermarkten en lokale handelaars.