Ik Zomer Korte Keten

Brouwerij Deca

Ik Zomer Korte Keten - Brouwerij Deca

Brouwerij Deca van Nicolas Christiaens en Katrien Sampers bestaat honderd jaar

“Brouwen zit in mijn genen”, zegt Nicolas Christiaens (49). Hij is de vijfde generatie brouwer van de familie. Brouwerij Deca ligt in Woesten langs de N8 naar Ieper. Katrien Sampers (42), zijn jeugdliefde en vrouw sinds 2018, stapte dit jaar mee in de zaak. De nieuwe etiketten voor de Vleteren- en Antiek-bieren zijn er dankzij haar gekomen. “Je moet af en toe durven innoveren, maar met respect voor de ziel van de brouwerij”, vindt Katrien.

Brouwerij Deca - Ik Zomer Korte Keten
De grote rode bierkuip is het eerste wat opvalt als je de grote poort van brouwerij Deca binnenstapt. De kuip is exact honderd jaar oud, de onderdelen zijn nog veel ouder. De familie Vanneste baatte op de markt van Woesten sinds 1850 een brouwerij uit die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernietigd. Al in 1920 werd de brouwerij heropgebouwd op de huidige plaats. In de gezellig ingerichte degustatieruimte en tijdens de rondleiding zie je overal technieken en oude machines die een eeuw brouwersambacht overspannen.

Voorbeeldbrouwerij

In 1926 kocht de familie Decaestecker de brouwerij en ze leenden hun eerste vier letters aan de naam die zou blijven plakken. Pas in 1980 komt de familie Christiaens in het verhaal, maar eerst trekken we naar Afrika. “Ik ben geboren in Libanon en liep school in Ethiopië, Nigeria, Kameroen…”, vertelt Nicolas. Zijn vader Georges, telg van een vooraanstaande brouwersfamilie uit Aalbeke, bouwde in Afrika brouwerijen. “Van de eerste steen tot het eerste flesje bier. Telkens projecten van enkele jaren. Vader kocht brouwerij Deca om zijn Afrikaanse klanten te tonen wat een kleinschalige brouwerij is.” De brouwerij werd verhuurd vanaf 1985, maar de brouwer ging al snel failliet waarna leegstand volgde.

Nicolas vervulde in 1991 zijn militaire dienstplicht in Zwitserland. Zijn moeder is Zwitserse. “In mijn hart ben ik nog steeds een berggeit”, lacht Nicolas. Heel soms sluipt een Frans accent zijn West-Vlaams binnen. Dat jaar besloot Georges zijn brouwersgenen te volgen en brouwerij Deca zelf herop te starten. Na zijn legerdienst en studies brouwerijtechnieken kwam ook Nicolas in de zaak.

Natuurlijke producten

Vader en zoon werkten al die jaren nauw samen. Het Vleteren- en Antiek-gamma breidde langzaam uit. “Hier nemen we tijd om te brouwen”, zegt Nicolas. “Alles gebeurt op natuurlijke basis, zoals met hergisting in de fles.” Achter de glazen wand van de degustatieruimte liggen gigantische eiken vaten waar de bieren een jaar lang rijpen. Brouwerij Deca werkt ook samen met een vijftiental gastbrouwers die hier regelmatig hun ambachtelijke bieren komen brouwen.

“Als we tijdens een rondleiding het verhaal van ons Georges IV bier vertellen, wordt het altijd even stil.” De herinnering doet Nicolas zichtbaar pijn. Zijn vader Georges was één van de slachtoffers van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke op die noodlottige en mistige ochtend van 3 december 2013.

Nicolas en Georges hadden net de Vleteren 12° ontwikkeld en dokterden op een whisky infused bier. Als eerbetoon aan zijn vader werkte Nicolas het bier verder af en gaf het de naam Georges IV, de IV verwijst naar de vierde generatie brouwer.

Brouwerij Deca - Ik Zomer Korte Keten

Persoonlijk contactBrouwerij Deca - Ik Zomer Korte Keten

“Ook onze Sir Grashopper is een buitenbeentje. Het was altijd al de droom van onze medewerker Jeroen om een IPA te ontwikkelen”, zegt Katrien. “Onze enige voorwaarde was dat hij niet te bitter was. Het resultaat is perfect. Die jongen is zo creatief en ondernemend. Nu werkt hij aan een stout om aan ons gamma toe te voegen.” Katrien heeft zelf ook plannen. “Ik ga een advocaat maken met verse eieren en echte alcohol op basis van een recept van mijn grootvader.”

Elke rondleiding eindigt in de nieuwe en rustiek aangeklede degustatieruimte. “We willen dat de ziel en authenticiteit van de brouwerij behouden blijft.” Het feest voor 100 jaar Deca zal plaats vinden in het voorjaar van 2021.

Nicolas en Katrien halen energie uit de rondleidingen die ze geven. “Het persoonlijke contact met de klanten vinden we ontzettend belangrijk en geeft heel veel voldoening.”

Particuliere klanten kopen de bieren van brouwerij Deca in de eigen drive-in drankenhandel. Ze leveren ook aan logies en staan open voor samenwerkingen met zelfstandig filiaalhouders van supermarkten en lokale handelaars.

TIPS !


Elke zaterdag van 13 tot 18 uur kan je de bieren van Brouwerij Deca uitgebreid degusteren in de degustatieruimte. Op afroep is er dan ook gratis een kleine rondleiding door de brouwerij. Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een brouwerijbezoek reserveren.
! De degustatiezaal is terug open vanaf zaterdag 4 juli (wekelijks op zaterdag van 13u tot 18u).

Fietsen in de buurt
Deze leuke fietstocht laat je een lusje rijden in de mooie regio rondom de brouwerij. Heerlijk genieten van de omgeving en de indrukken die de oorlog achterliet.

Ontdek de fietsroute langs Brouwerij Deca

Vlakbij: Dierenpark De Zonnegloed
De Zonnegloed is een ‘wild animal sanctuary’. Zo’n 350 bedreigde en verwaarloosde wilde dieren worden hier liefdevol opgevangen. Elk dier heeft er zijn verhaal, van de bruine beer tot de poolvos, van de wasbeer tot de bruine maki. Tijdens de voedermomenten en verzorgersbabbels krijg je heel wat beestachtige weetjes te horen. Twee speelpleinen (één overdekt) zorgen dat elk kind zich er thuis voelt.
Meer info

PRAKTISCH


Meer informatie op:
Brouwerij Deca in Woesten (Vleteren)
De degustatiezaal is open vanaf zaterdag 4 juli (wekelijks op zaterdag van 13u tot 18u).

NOG MEER VERHALEN VAN PRODUCENTEN UIT DE KORTE KETEN

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF