
Ik Zomer Korte Keten
Navigatie
- Ontdek de Korte Keten
- Producenten vertellen
- De Beauvoordse Walhoeve
- Bioboerderij ’t Goed Ter Heule
- Brouwerij ’t Gaverhopke
- Geitenhouderij 't Reigershof
- Hoeveslagerij De Heerlijkheid
- Hoeveslagerij Mandeldaele
- Brouwerij Deca
- De Kruiderie
- Fort Lapin
- Fruit Lambrecht-Baart
- Houblonesse
- IJsboerderij ’t Moereveld
- L’Heritage
- Pat's Coffee
- Wijndomein Ravenstein
- De lekkerste agenda
- Streek- en hoevepicknick
- Fietsen
- Wandelen
- Hoeves om te proeven
- Brouwerijen
- Het Lekkere Westen
- 100% West-Vlaams hoeve-en streekproducten
De Beauvoordse Walhoeve
Lyn Deeren van de Beauvoordse Walhoeve maakt kazen van topkwaliteit
“Kaas maken is een ambacht, een métier dat je pas na jaren helemaal onder de knie hebt.” Lyn Deeren (37) is geboren in het vak. Haar broer Jan is de zevende generatie boer op de Beauvoordse Walhoeve. Hij verzorgt zijn 180 melkkoeien alsof het zijn kinderen zijn. Lyn neemt de hoevewinkel voor haar rekening.
“De malsheid van je gras proef je in de kaas”
En ruimte hebben ze, die koeien. De Beauvoordse Walhoeve wordt omringd door maar liefst 86 hectare aan ‘vette’ weiden en akkers. “De malsheid van je gras proef je in de kaas”, zegt Lyn.
Als jonge snaak stond ze al in de winkel van haar ouders. Het was haar moeder Anne-Marie, gesteund door vader José, die in 1986 de hoevewinkel begon. Lyn ging marketing studeren en keerde daarna snel weer terug naar de kazen. Ze spreekt met passie en liefde over haar ambacht. Bij een megabadkuip met 2500 liter melk legt ze uit welke de volgende stappen zijn in het kaas maken. Het atelier is kraaknet. Grote snijmessen snijden de gestremde melk. De kinderen Cyriel (3) en Pauline (2) kijken er van achter glas met grote ogen naar, alsof het de eerste keer is dat ze het zien. “Per liter melk maak je een liter yoghurt. Met tien liter melk maak je een kilogram kaas. Dat geeft dus een enorme meerwaarde aan je melk.” De lichtzurige wei, het restproduct van het stremmen van de melk, gaat naar een varkensboer uit de buurt.
Goudgeel randje
De blokken kaas gaan in het pekelbad. “Je moet niet overdrijven met zout, maar het is wel nodig voor de bewaring, de korstvorming en de smaak.” In de koelruimte rijpen de kazen en worden ze 6 à 7 keer omgedraaid tot ze langs alle kanten dat goudgele randje hebben. We merken op dat al die verschillende kazen een rijk geurboeket verspreiden. “Elke kaasboerderij heeft zijn eigen geur. Raar toch?”, lacht Lyn. Ze voegt er aan toe dat ze dagelijks aan de kazen ruiken als een vorm van kwaliteitscontrole.
Kaas met persoonlijkheid
In de hoevewinkel is het druk geworden. Nochtans ligt de Beauvoordse Walhoeve behoorlijk afgelegen langs de Lovaart. Lyn doet ook de markten van Veurne, Nieuwpoort en Ieper, levert aan horeca en logies. Sinds dit jaar merkt Lyn een stijgende interesse van zelfstandig filiaalhouders van supermarkten. “Korte keten is voor mij iets wat je heel lokaal produceert, met een grondstof die van jou is en dat je vermarkt in je eigen regio.”
“In kaas maken kan je veel van je eigen persoonlijkheid steken. Het is een ambacht waar je dagelijks mee bezig bent. Het is een métier dat kennis vereist. Die kennis rijpt met de jaren”, zegt Lyn. “’Ook mijn medewerkers zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen en streven samen met mij naar de beste kwaliteit.”
Rustig groeien
De Beauvoordse Walhoeve maakt naast kaas ook boter, karnemelk, ijs, platte kaas en allerlei desserts. Ze denkt even na over de vraag wat ze het lekkerst vindt in haar winkel. “Alles wat we maken, eet ik ontzettend graag. Ik heb me ooit gewaagd aan ijsyoghurt. Dat hebben we een jaar lang verkocht, maar eigenlijk zat daar geen ziel in. Ik vind dat gewoon niet zo lekker.”
De ouders van Lyn draaien nog mee op de Beauvoordse Walhoeve. “Weet je wat ik wens? Dat ik mijn vader en moeder in alle rust op pensioen kan laten gaan en dat we de groei die we de afgelopen jaren realiseerden verder kunnen doorzetten.”