Ik Zomer Korte Keten

De Kruiderie

Ik Zomer Korte Keten - De Kruiderie

Wim Vercoutter is coördinator bij De Kruiderie in Beernem

Een tuin van Eden, en dat midden het bosrijke landschapspark Bulskampveld. Een oase van eetbare bloemen, kruiden en planten. De Kruiderie is een sociaal tewerkstellingsproject waar alles nog met de hand gebeurd. “Kwalitatief staan we ijzersterk”, zegt coördinator Wim Vercoutter (49).

Ik Zomer Korte Keten - De Kruiderie


“Wij werken echt in een paradijsje”, zegt Wim. Toch had hij als gediplomeerd tuinbouwer aanvankelijk argwaan om bij De Kruiderie te beginnen. “De doelgroep schrikte me af.” Dagelijks werken vijftien mensen uit de sociale tewerkstelling en arbeidszorg mee op de Kruiderie. “Na twee weken als vrijwilliger te hebben meegedraaid, moest ik dat beeld al snel bijstellen. De mensen die hier werken zijn niet ‘zwak’. De wereld heeft gewoon geen oog voor hun competenties. Mijn job houdt mijn geest open en verbiedt vooroordelen. Hier moet je relativeren en dat houdt je gelukkig.”
 

Werken met de aardeIk Zomer Korte Keten - De Kruiderie

Wim begon bij De Kruiderie als jobcoach en werd na verloop van tijd coördinator. Op vrijdag schuift hij alle administratieve taken aan de kant om mee in de aarde te wroeten met zijn mensen. “Het ambachtelijke maakt het werk net boeiend bij De Kruiderie. We verrichten hier nog handwerk waardoor we maatwerk kunnen leveren. We nemen als begeleiders tijd voor onze mensen.”

Het handwerk is de grote troef, zo blijkt. “Kaasmakers zoals ’t Reigershof in Klemskerke willen onze brandnetels omdat we ze handmatig oogsten en zeven waardoor de kwaliteit veel hoger is.”

Ik Zomer Korte Keten - De Kruiderie

Inventieve chef-koks

Toonaangevende chef-koks komen zelf hun kruiden en eetbare bloemen plukken. “Zij werken met een plukcontract. Met engelengeduld pitsen ze de bloemkopjes af. Patrick Devos van het gelijknamige restaurant uit Brugge strijkt hier neer met zijn hele team. Zelfs het barpersoneel zoekt dan de geschikte ingrediënten om hun cocktails net dat extraatje te geven.”

Tijdens de coronacrisis zag Wim hoe inventief de chefs zijn. “Het gaf hen de tijd om creatief te experimenteren. Zo kwamen ze bijvoorbeeld om kervel om olie te maken. Van hen leerde ik met een open blik naar de natuur te kijken.”

Ik Zomer Korte Keten - De KruiderieRitme van de natuur

Wim heeft een enorme voorliefde voor planten. “Noem mij gerust een freak. Ik wil er alles over weten. Ik bestel zaden van over de hele wereld.”

Wat denkt hij over de droogte en klimaatverandering? “Ik geloof dat de natuur dat voor een deel zelf opvangt. In de bioteelt lossen we dat bijvoorbeeld op met compost. In de serres moeten we onze teelten aanpassen.”

De Kruiderie leeft op het ritme van de natuur. Tijdens het voorjaar wordt geplant, in de zomer geoogst en in de winter worden de kruiden verpakt. “Onze mensen halen veel voldoening uit hun werk. Het geeft hen een zinvolle dagbesteding en de energie die ze nodig hebben om weer vooruit te kunnen in het leven. Steeds vaker komen hier ook hoogopgeleiden met een burn-out meedraaien.” In alles wat De Kruiderie onderneemt, worden de sociaal tewerkgestelden betrokken. “Daar ben ik streng op”, zegt Wim. “Als begeleider moet je kunnen samenwerken met onze doelgroep.”

Rustpunt voor wandelaars

In De Kruiderie wordt het hele jaar door gewerkt. De droogkasten zitten nu al vol met kruiden die deze winter worden verwerkt. “Kwalitatief staan we ijzersterk. In onze spaghettikruiden zit maar 10% zout terwijl die in de winkel tot wel 70% zout kunnen bevatten. Onze viskruiden hebben een lekkere anijssmaak.”

Het fietsnetwerk Brugse Ommeland passeert voor de deur en binnenkort trekt het wandelnetwerk Landschapspark Bulskampveld dwars door het domein. “Wandelaars en fietsers kunnen hier komen picknicken. In de shop kopen ze graag ons streekbier, een Bulnas Campa.” Het bier, de gin van De Kruiderie en hun siropen zijn alle erkend als 100% West-Vlaams product.

TIPS !

 

De Kruiderie is een rustpunt waar je kan picknicken midden de kleurrijke oase, ook buiten de openingsuren van de shop.

Avontuur in het provinciedomein Bulskampveld
De zomer van provinciedomein Bulskampveld zit vol activiteiten. Zo kan je op zoektocht naar Olivia, een meisje dat vermist is in een sprookjeswereld. Of sluit je aan bij de Club van het Bulskampveld waarbij je continu wordt uitgedaagd de natuur te leren kennen. Telkens je een uitdaging tot een goed einde brengt, verdien je een badge. Een bezoek aan het provinciedomein zit vol beleving met de bewegwijzerde avonturenexpeditie door het bos of het nieuwe oriëntatieparcours. Elke dag vinden er ook begeleide activiteiten plaats.
Meer info

Fietsen in de buurt
Ontdek de Korte Keten en De Kruiderie van op de fiets. Met deze fietslus trap je door de mooie omgeving van Beernem, Ruiselede, Wingene... in het Brugse Ommeland.
Trap hier door het Lekkere Westen

PRAKTISCH


Meer informatie op:
De Kruiderie
Open van woensdag tot vrijdag, telkens van 9 tot 17 uur

NOG MEER VERHALEN VAN PRODUCENTEN UIT DE KORTE KETEN

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF