
Ik Zomer Korte Keten
Navigatie
- Ontdek de Korte Keten
- Producenten vertellen
- De Beauvoordse Walhoeve
- Bioboerderij ’t Goed Ter Heule
- Brouwerij ’t Gaverhopke
- Geitenhouderij 't Reigershof
- Hoeveslagerij De Heerlijkheid
- Hoeveslagerij Mandeldaele
- Brouwerij Deca
- De Kruiderie
- Fort Lapin
- Fruit Lambrecht-Baart
- Houblonesse
- IJsboerderij ’t Moereveld
- L’Heritage
- Pat's Coffee
- Wijndomein Ravenstein
- De lekkerste agenda
- Streek- en hoevepicknick
- Fietsen
- Wandelen
- Hoeves om te proeven
- Brouwerijen
- Het Lekkere Westen
- 100% West-Vlaams hoeve-en streekproducten
Fort Lapin
Brouwer Kristof Vandenbussche van Fort Lapin in Brugge zet in op bieren met een eigen karakter
“Bier in de juiste omstandigheden gedronken, biedt de beste kwaliteit”, zegt brouwer Kristof Vandenbussche (45) halfweg ons gesprek. In het gezellige degustatielokaal smaakt elk biertje van Fort Lapin hemels. “Brouwen is een constante zoektocht. Wij onderscheiden ons doordat we alles zelf doen.”
Een grote foto van zoon Tristan (19) hangt in de biershop van Fort Lapin. Hij is Europees kampioen roeien bij de junioren en probeert zich nu te kwalificeren voor de Olympische Spelen. “Dat volharden in een bepaald idee zal wel een familietrekje zijn”, lacht Kristof minzaam. De jongste zoon Florian (17) studeert voor elektrotechnicus en wil in de voetsporen van zijn vader treden. Kristof, een landbouwerszoon, heeft ongeveer dezelfde weg afgelegd.
“Wij moesten thuis altijd de handen uit de mouwen steken. Mijn ouders deden alles zelf, van het maken van de confituur tot het slachten van een varken. Die mentaliteit zit er bij mij ook diep in”, zegt Kristof die lang zelfstandig koeltechnieker is geweest. Negen jaar geleden gooide hij het roer om. Wat al jaren een hobby was, werd een professionele bezigheid.
Gevoel voor humor
Fort Lapin in de Brugse wijk Sint-Jozef is genoemd naar het Spaanse fort dat hier in de 17e eeuw de wacht hield over de havenactiviteiten. De konijnenoortjes op de O tonen aan dat er ook mag gelachen worden. “Als er brouwerijbezoeken zijn, hoor ik de mensen soms lachen tot in de B&B”, zegt zijn vrouw Charlotte. “Hij kan heel begeesterend over zijn vak vertellen.”
Eigen tekeningen
“Wij doen alles zelf”, zegt Kristof, “van het inox laswerk in de brouwerij tot de boekhouding.”
Brouwen is een vak, een métier dat je niet zomaar in een wip onder de knie hebt. “In vergelijking met de beginperiode is de kwaliteit van onze bieren met bokkensprongen vooruit gegaan. Ik doe graag iets wat een ander niet doet. Ik wil niemand kopiëren. Ik teken niet wat de leraar zegt, ik maak mijn eigen tekening. Toch moet ik ook mijn recepten wel eens bijsturen. Onze dubbel was vroeger meer amberkleurig. Dat hebben we aangepast, een dubbel moet nu eenmaal donker zijn volgens de gemiddelde bierliefhebber. Mensen drinken voor een groot deel met hun ogen.”
Wat trekt hem dan zo aan in het brouwen? “Het creëren, het zoeken naar iets nieuw zonder de pretentie te hebben het warm water opnieuw uit te vinden. Brouwen op zich is niet zo moeilijk. Het is zaak om die constante smaakkwaliteit te handhaven. Koeltechniek draait om fysica en chemie, wetenschappen. Brouwen is net zo. Het is een wetenschap waar ook een pak ervaring bij komt kijken.”
Fijne ontmoetingen
“Onze brouwerijbezoeken zijn de beste reclame. Veel bezoekers komen terug om ons bier te kopen. Als je kwaliteit brengt en je kan je onderscheiden van anderen, spring je er altijd uit.”
Kristof mag dan als student wel een bierkoning geweest zijn, toch drinkt hij naar eigen zeggen weinig bier. “Ik proef de hele dag door. Na elke stap in het brouwproces wordt er geproefd. Mijn favoriet is de Quadrupel. Het is een zwaar en donker bier en daarom commercieel misschien minder interessant, maar als beginnend brouwer was het altijd mijn droom om een quadrupel op de markt te brengen. Op café ga ik nooit mijn eigen bier bestellen. Daar laat ik me liever verrassen door collega-brouwers.”
Tijdens het jaar is de nostalgisch ingerichte degustatieruimte elke zaterdag open. “Het is fijn om te merken dat steeds meer mensen uit de buurt langskomen. Zo ontstaan nieuwe contacten en toffe gesprekken. De 87-jarige Louis bijvoorbeeld. Elke week drinkt hij twee pinten, slaat een babbeltje en vertrekt dan weer.”