Ik Zomer Korte Keten

Fruit Lambrecht-Baart

Fruit Lambrecht-Baart - Ik Zomer Korte Keten

Els Lambrecht van Fruit Lambrecht-Baart uit Sint-Eloois-Vijve opende net haar nieuwe hoevewinkel

Het is aanschuiven in de nieuwe hoevewinkel van Fruit Lambrecht-Baart. Groenten, fruit, vlees en zuivel staan er mooi uitgestald. “Hét verkoopsargument voor korte keten? Omdat het lekker is, tiens.” Els Lambrecht (40) windt er geen doekjes om. De bezige bij maakt van haar creativiteit haar grootste troef. “Is er een rustig moment, dan beginnen we hier meteen nieuwe ideeën uit te werken.”

Fruit Lambrecht-Baart - Ik Zomer Korte Keten
Een boerderij is vooral hard werken. Els groeide samen met haar broers op als vierde generatie op hoeve Lambrecht. Ze hielp op het land en bediende regelmatig de klanten in de hoevewinkel. Haar studies leidden haar weg van de boerenstiel. Ze werd leerkracht lager onderwijs en beoefende haar job vol passie in het dorp. Haar man, Arne Baart (37), is een gediplomeerd tuinbouwer, maar werkte lange tijd als bekister op Vlaanderens grootste werven, van het Deurganckdok in Antwerpen tot de sokkels van de windmolens in de Noordzee.

Breed assortiment

“Mijn papa wilde het op zijn 65e wat rustiger aan doen”, vertelt Els. “We moesten er niet lang over nadenken en stapten in 2008 in dit geweldige avontuur. Meteen met de volle goesting.” Laat dat laatste woord het levensmotto zijn van Els en Arne. Het draait al lang niet meer enkel om de appels en peren al staat de boomgaard nog steeds centraal.

Halfweg maart opende de hoevewinkel 2.0 de deuren. “Vroeger verkochten we enkel onze eigen producten. Nu bieden we ook een heel assortiment van collega-hoeveproducenten aan. Door samen te werken, versterken we elkaar.”

Els wil af van het idee dat kopen via de korte keten een manier is om de boeren te steunen. “Het hoofdargument om te kopen via de korte keten moet zijn omdat het lekker en gezond is”, zegt ze gedreven.

Trouwste fans

Enkele jaren geleden haalde het koppel het nieuws met hun peter- en meterproject voor hun fruitbomen. “Dat loopt bijzonder goed. Die 300 meters en peters zijn onze trouwste fans en voelen zich heel nauw betrokken bij ons bedrijf. Na een hagelbui krijg ik wel eens een bezorgde telefoon met de vraag hoe het met hun boom gesteld is. Jaarlijks organiseren we een aantal extra’s voor hen op het domein, zoals een bloesempicknick en een safaritocht met de tractor.”

Hoeve Lambrecht telt 10 hectare fruitbomen en 5 hectare akkers onder andere de groenteteelt. “De meest arbeidsintensieve periode loopt van begin augustus tot begin november met de pluk. We organiseren dan ook een drietal zelfplukweekends, daar komt steeds veel volk op af.”

Fruit Lambrecht-Baart - Ik Zomer Korte KetenGezegend fruitjaar

Achter de boomgaard ligt een speelbos. Eén van de gezinszoektochten van Blob in de Leiestreek speelt zich daar af. De routefolder van de 2,2 kilometer lange wandeling ligt gratis in de hoevewinkel. “Ik ondersteun graag zo’n initiatieven. We denken er ook over na om hier enkele banken en een automaat te plaatsen om een rustpunt te creëren. Al blijven we wel in de eerste plaats boer en geen toeristisch ondernemer.”

Els heeft er goede hoop op dat 2020 en gezegend fruitjaar wordt. “De bijen hebben goed kunnen bestuiven, daar hangt veel van af. Als ze niet bestuiven, is er minder fruit. We zijn nu ook begonnen met enkele pruimenbomen.” Arne passeert ons en pikt gevat in. “Ik wil ook druivenranken zetten omdat ik dat in de eerste plaats zelf zo lekker vind.”

En de droogte? “Ons grootste geluk is dat we vlakbij de Leie zitten. Nu, we zijn wel een koppel dat altijd naar oplossingen zoekt. Dat is eigen aan een gedreven ondernemer. In plaats van het ver te zoeken, kijk wat dichter bij je deur. Enkele jaren geleden was er die boycot van Rusland en begonnen wij als reactie daarop met de zelfpluk. Dat was meteen een enorm succes. Gelukkig kan ik steeds beroep doen op mijn vrienden van de chiro. Zonder dat vriendennetwerk staan we nergens.”

TIPS !


De gratis wandelfolders voor de zoektocht van Blob liggen in de hoevewinkel van Fruit Lambrecht-Baart.

Paardenstad Waregem
Het HIPPO.WAR bezoekerscentrum bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegouw op de Gaverbeekhippodroom. Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum toont de nauwe band tussen de stad Waregem en paarden aan. De rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog wordt er uitgebreid uit de doeken gedaan. Het bezoekerscentrum is open van woensdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 18 uur. Op wandelafstand ligt het ‘Flanders Field American Cemetery’, het is de enige begraafplaats voor Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Je vindt er in het onthaalpaviljoen ook een bezoekerscentrum.
Meer info

PRAKTISCH


Meer informatie op:
Fruit Lambrecht-Baart
De hoevewinkel is open op maandagnamiddag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

nog meer verhalen van producenten uit de korte keten

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  
     

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF