
Ik Zomer Korte Keten
Navigatie
- Ontdek de Korte Keten
- Producenten vertellen
- De Beauvoordse Walhoeve
- Bioboerderij ’t Goed Ter Heule
- Brouwerij ’t Gaverhopke
- Geitenhouderij 't Reigershof
- Hoeveslagerij De Heerlijkheid
- Hoeveslagerij Mandeldaele
- Brouwerij Deca
- De Kruiderie
- Fort Lapin
- Fruit Lambrecht-Baart
- Houblonesse
- IJsboerderij ’t Moereveld
- L’Heritage
- Pat's Coffee
- Wijndomein Ravenstein
- De lekkerste agenda
- Streek- en hoevepicknick
- Fietsen
- Wandelen
- Hoeves om te proeven
- Brouwerijen
- Het Lekkere Westen
- 100% West-Vlaams hoeve-en streekproducten
Geitenhouderij 't Reigershof
Geitenboer Renaat Devreese tovert de heerlijkste kazen op tafel
Renaat Devreese van ’t Reigershof is op veel vlakken een pionier. Twintig jaar geleden schakelde hij over op de biologische geitenhouderij, de eerste van Vlaanderen. Hij slaagt er sinds zes jaar ook in zijn 300 geiten antibioticavrij groot te brengen. “We blijven innoveren en kijken hoe we ons verder kunnen ontwikkelen. Geiten zijn bijvoorbeeld heel wormgevoelig. Door onze velden in te zaaien met planten als smalle weegbree en cichorei hebben we wormen volledig kunnen bannen. Dat vergt geduld en veel onderzoek.”
De geiten worden tweemaal per dag gemolken. De melk wordt verwerkt in de twee kaasmakerijen, één voor zachte en één voor harde kazen, op de hoeve. ’t Reigershof staat wekelijks op de markt in Oostende en verkoopt ook rechtstreeks aan restaurateurs, groothandels en andere marktkramers. “De meeste verkoop realiseren we nog steeds in onze eigen hoevewinkel. Het is een zekerheid. Je voelt ook meteen wat er leeft bij de klant. Ik vind het belangrijk een open boerderij te hebben. Klanten kunnen overal een kijkje nemen. Vooral de stal is een trekpleister. Geiten zijn heel nieuwsgierig en verdringen zich om een glimp van bezoekers op te vangen.”
De geiten blijven op ’t Reigershof zolang ze melk geven. “Oude geiten die veel melk hebben gegeven, mogen hier op de boerderij ook op pensioen gaan. Dat was de voorwaarde van mijn dochter Silke toen ze hier kwam werken.”
De lente is een drukke periode voor Renaat en zijn medewerkers. De lammetjes worden geboren. “Het fokken is een hobby geworden. Ik fok met vijftien bokken. Per geit zoek ik uit welke bok daarbij past.”