Ik Zomer Korte Keten

Houblonesse

De Houblonesse - Ik Zomer Korte Keten

Melanie Bulckaert en Pascal Pauwelyn van Houblonesse verwerken hopscheuten tot delicatesseproducten

“Tien jaar geleden was van Houblonesse nog geen sprake”, zegt Pascal Pauwelyn. Het voedingsmerk is ontstaan in de schoot van maatwerkbedrijf Sowepo. Het idee om ‘iets’ te doen met hopscheuten nam al snel grote vormen aan. Ondertussen zijn er tal van producten, van confiserie tot jenever, op de markt en dit najaar neemt Houblonesse zijn intrek in een nieuwbouw waar ook een belevingsshop wordt geopend.

De Houblonesse - Ik Zomer Korte Keten
Commercieel verantwoordelijke Pascal Pauwelyn (58) en verantwoordelijke marketing en communicatie Melanie Bulckaert (31) willen eerst niet op de foto. “Het zijn onze medewerkers die in dit groeiverhaal centraal staan. Zij zijn de ziel en de ruggengraat van het bedrijf.” De wortels van Houblonesse liggen in de crisis van 2008. Sowepo was toen nog een sociale werkplaats waar enkel maatwerk voor de industrie werd geproduceerd. De crisis raakte het maatwerkbedrijf in het hart. Maar liefst 20% van de omzet ging verloren en werkloosheid dreigde.

Vijf aroma’s

“Samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen begonnen we na te denken over een eigen productgamma. Zij adviseerden ons het vooral niet te ver te zoeken”, herinnert Pascal zich. Sowepo is gevestigd in Poperinge. De link met de hop werd snel gelegd. “Een hopplant heeft veel hopscheuten, jonge uitlopers. Om de plant goed te laten groeien, is het best er maar een drietal te laten doorgroeien. De rest wordt in het voorjaar handmatig geplukt. Het is een delicatesse in de horeca, maar wij zagen er meer mogelijkheden in.”

Het studiebureau Foodpairing dokterde uit dat vijf aroma’s de subtiele smaak van hopscheuten versterken: koffie, alcohol, chocolade, karamel en vetten zoals in kazen. “Samen met hogeschool Vives zochten we naar authentieke en ambachtelijke producten.” Het gamma wordt nog steeds uitgebreid. Ondertussen is er advocaat, jenever, Joie de Houblonesse, karamelsaus- en snoep, kaas, karamelwafeltjes, confituur en spletters. Die laatste zijn een Poperingse specialiteit, zachte wafeltjes gevuld met crème. “Mijn favoriet!”, lacht Melanie.

Uitgebreid smaakpanel

“We werken met een uitgebreid smaakpanel binnen Sowepo. Als we niet allemaal voor de volle 100% achter een product staan, voeren we het De Houblonesse - Ik Zomer Korte Ketengewoon af”, aldus Pascal. “Wist je trouwens dat onze karamelsaus vooral wordt gebruikt als dipsaus bij onze kazen? Dat gaat perfect samen.”

“Innovatie betekent niet alleen dat we nieuwe producten lanceren”, zegt Melanie. In ons bestaande gamma streven we naar de hoogste kwaliteit, bijvoorbeeld door een natuurlijk ingrediënt toe te voegen om zo een langere houdbaarheid te garanderen.” Geen enkel ander bedrijf wereldwijd werkt met de stengels van hopscheuten, wat eigenlijk een restproduct is. “Zo doen we aan circulaire economie, wat ons een uniek karakter geeft!”, klinkt het.

Handwerk

In de keuken draagt elke medewerker voedingsgeschikte werkkledij. Drie mensen maken karamelwafels. De kleine wafeltjes worden in ouderwetse wafelijzers gebakken. Kleine stukjes karamel worden in de openingen gestopt die dan mee versmelten met het geheel. “Alles wat wij doen, is handwerk. Onze mensen zijn fier om hier te werken.”

De producten van Houblonesse worden over heel Vlaanderen verdeeld door twee groothandels en vind je in de plaatselijke horeca, in de kleinhandel en in sommige lokale supermarkten.

De Houblonesse - Ik Zomer Korte Keten

TIPS !


Dit najaar opent Houblonesse een gloednieuwe belevingsshop. Groepen kunnen steeds een bedrijfsbezoek reserveren.

De wereld van de hop
De Stadsschaal is een complex aan gebouwen in het centrum van Poperinge waar hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Hier werd ook de prijs bepaald van de hop. In dit prachtige vier verdiepingen tellende gebouw werd het interactieve hopmuseum ingericht. Je ontdekt er op boeiende wijze de geschiedenis van deze snel groeiende klimplant. De toepassing in de brouwerijwereld vormt het hoofdingrediënt. Hop wordt gebruikt om bier langer te bewaren en voor het aroma. De degustatietour is absoluut een aanrader!
Meer info

PRAKTISCH


Houblonesse
Vlaanderenlaan 25
Poperinge
0032 57 33 43 77

www.houblonesse.be

nog meer verhalen van producenten uit de Korte keten

Een samnwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF