Ik Zomer Korte Keten

IJsboerderij ’t Moereveld

Ijsboerderij 't Moereveld - Ik Zomer Korte Keten

Cindy Vandevoorde van ijsboerderij ’t Moereveld in Torhout draait elke dag vers hoeveijs

In de melkveestal van ’t Moereveld staren 120 koeien ons nieuwsgierig aan. Elke ochtend wordt hun melk verwerkt tot vers hoeveijs. “Klanten bellen me soms om te laten weten hoe lekker het ijs was. Ik heb de bakker nog nooit gebeld om hem te feliciteren met zijn taart.” Cindy Vandevoorde (41) is nog vaak verrast hoe dicht je bij je klanten staat als hoeveproducent.

Ijsboerderij 't Moereveld - Ik Zomer Korte KetenBjorn, de man van Cindy, nam in 2002 het landbouwbedrijf van zijn schoonouders over. “Dat heb ik me geen minuut beklaagd”, zegt hij. “De landbouwstiel is de schoonste die er is.” Toch knaagde er iets. Het kantelpunt kwam toen een prachtige partij spinazie verkommerde en een aardappelcontract niet volledig kon geleverd worden door de droogte. “In zulke situaties sta je dan machteloos tegenover de afnemers.”

Cindy en Bjorn gooiden het roer om en stampten de ijsboerderij uit de grond. “De landbouwer is de laatste in de rij die aan zijn eigen producten verdient. Nu bepalen wij onze prijs en staan we volledig achter ons product.”  

Groene energie

In het melkveebedrijf gaat niets verloren. De mest van de koeien wordt op hun eigen grond afgevoerd en met de overschot wordt elektriciteit geproduceerd in een kleine biogasinstallatie. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt als drinkwater voor de dieren en om de stallen te reinigen. “Wij zijn een bijna CO2-neutraal landbouwbedrijf”, zegt Cindy die tot vorig jaar aan de slag was als leerkracht wiskunde in Torhout. “En ja, sommige koeien noemen wij bij naam.”

“Mijn man stond te popelen om er aan te beginnen. Bij mij heeft het lang moeten rijpen. Ik had tenslotte een fantastische job en zou me helemaal moeten omscholen tot ijsbereider.” Ze is er de vrouw niet naar om een uitdaging uit de weg te gaan. Net het avontuur haalde haar over de streep.

SmaakpanelIjsboerderij 't Moereveld - Ik Zomer Korte Keten

Cindy houdt niet van half werk. Ze wilde niet zomaar ijs draaien, ze wil hoeveijs van de hoogste kwaliteit en dat elke dag opnieuw. “Bjorn en ik bezochten zeker honderd ijsboerderijen, tot in Nederland toe. We werkten ook met een smaakpanel van twintig man. Ik bereidde verschillende vanilles en zij kozen de lekkerste. Zo hebben we ons gamma samengesteld.”

Op 1 juni 2019 ging hun ijsboerderij open, meteen met een ijssalon. Als de zaak niet open is, kunnen klanten terecht in de ijs- en aardappelautomaat vooraan op het erf. “Die automaat is echt een succes. Onlangs stopten hier twee mountainbikers om kwart over zes ’s morgens en begonnen ze vrolijk elk een potje ijs uit te lepelen.”

Ijsboerderij 't Moereveld - Ik Zomer Korte Keten

Kleine gelukjes

Een nieuwe stap zetten, is altijd spannend. Voor Cindy was het de eerste week nagelbijten. “In de tweede week begonnen dezelfde klanten terug te komen. Toen wist ik dat we goed bezig waren.” Ze beleefde de drukste zomer van haar leven. “Mijn dagen zijn goed gevuld. Elke ochtend draai ik vers hoeveijs en daarna begint de verkoop.” Op ’t Moereveld worden coupes, milkshakes, hoorntjes, potjes en 1 en 0,5 liter dozen ijs verkocht. “Ik kan soms op het zicht voorspellen welke smaken mensen gaan kiezen.” De koffie komt van het Ambachtelijk Koffiehuis in Beveren en de streekbieren van de Houtlandse Brouwers uit Torhout.

Er zijn nog plannen. “Ik zou graag workshops organiseren met kinderen. Een versierde frisco maken bijvoorbeeld, te beginnen bij de melk.”

De Moereveldwandelroute (8 km), een prachtige wandeling met start aan kinderboerderij D’Oude Smelterij, trekt dwars door het landbouwdomein. Veel passanten laten zich dan ook verleiden tot een ijsje. “Het geeft me zoveel voldoening de mensen te zien genieten van mijn ijs. Of een kind dat een gelukzalige glimlach tevoorschijn tovert. Prachtig toch?”

TIPS !


Op het grote grasveld en het ruime buitenterras van ’t Moereveld kan je optimaal genieten van het verse hoeveijs.

Dieren vertroetelen in kinderboerderij d’Oude Smelterij
Kinderboerderij d’Oude Smelterij in Torhout is de ideale gezinsuitstap. Op het 4,5 hectare grote domein vind je kleine en grote boerderijdieren, een moestuin, fruittuin, boomgaard, bijenhal en een leuke speeltuin naast de cafetaria. Hier vertrekt ook het Moereveldpad, een 7,5 kilometer lange wandeling die het westen van Torhout verkend via trage wegen.
Meer info

Wandelen in de buurt
De Moereveldwandelroute neemt je mee langs de rustige landwegen in de streek. Je ontdekt er oude en nieuwe hoeves, weiden en akkers. Een deugddoende wandeling in het mooie landschap. Onderweg is een ijsje het hoogtepunt van de trip.
Wandelen richting ijsje

PRAKTISCH

 

Meer informatie op:
IJsboerderij 't Moereveld
Het ijssalon is elke dag open vanaf 13.30 uur. Gesloten op donderdag.

nog meer verhalen van producenten uit de korte keten

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF