Ik Zomer Korte Keten

Pat's Coffee

Pat's Coffee - Ik Zomer Korte Keten

Patrick Bailleu van Pat’s Coffee in Oedelem is al jaren koffiebrander

Bij Pat’s Coffee begint een bezoek met een verse koffie. “De kunst van koffie maken, is om de smaak elke keer weer op punt te zetten”, zegt Patrick Bailleu (56). De ambachtelijke koffiebrander kent zijn stiel. Liefdevol schept hij een hoop bonen uit een ton en ruikt eraan. “Het is een ambacht dat ik het liefst mijn hele leven zou willen beoefenen.”

Pat's Coffee - Ik Zomer Korte Keten

Er hangt een geruststellende geur in de degustatieruimte van Pat’s Coffee. Het bakje troost voor velen, is voor Patrick en zijn vrouw Heidi een way of life. Tien jaar geleden sloten ze hun frituur – restaurant en bouwden ze de zaak om tot een ambachtelijke koffiebranderij. “Ik ben al dertig jaar actief in de koffiewereld. Vroeger was ik vertegenwoordiger van Roode Pelikaan. Het is altijd mijn droom geweest om ooit zelf koffie te branden.”

Plantage in Honduras

“Er bestaat geen school waar je kan leren koffie branden. Wij leerden de stiel in Nederland waar we jarenlang over de schouders van collega’s konden meekijken.”

Patrick koopt zijn bonen aan via bevriende koffietraders. Ze komen vooral uit Zuid-Amerika. “Ik weet perfect waar onze bonen vandaan komen. Er is een trend ontstaan om bonen in te voeren vanuit één plantage. Een man uit Honduras die al vijftien jaar in België woont, voert zelf de koffiebonen van zijn familieplantage in. Door het zelf te doen, krijgt hij er de beste prijs voor. Wij kopen ook telkens een aantal zakken aan. Het voordeel voor ons is dat dit exclusieve bonen zijn.”

Pat's Coffee - Ik Zomer Korte Keten

Pat's Coffee - Ik Zomer Korte KetenJarenlange ervaring

Hoe weet je of je een goede mix hebt samengesteld? “Koffie roosteren is geen exacte wetenschap. Het is de liefde voor het vak en jarenlange ervaring die het hem doet.”

Patrick neemt een slok. Hij doet het met de intensiviteit van een professioneel proever. “Ik drink de hele dag door koffie. Dat moet ook in ons vak. De cafeïne geeft je een energieboost.”

We vragen voorzichtig waarom decakoffie minder intens smaakt, bang dat we met onze vraag heiligschennis plegen. Patrick antwoordt goudeerlijk. “Het aanbod aan decafeïnebonen is niet zo divers. Het zijn inderdaad niet de lekkerste bonen die hiervoor worden gebruikt.”

Verbreding en innovatie zijn eigen aan korte keten – producenten. Ook Patrick gaat steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo creëerde hij vorig jaar in samenwerking met brouwerij Jus de Mer uit Middelkerke zijn eigen bier, de vliegende Arabier (7,2%), een tripel. Een ideaal terrasbier waar citroenmelisse werd aan toegevoegd. In de winkel, die ook een degustatieruimte is, worden allerhande streekproducten, van koekjes tot gin, verkocht. “Onze klanten appreciëren die creativiteit. We bieden enkel producten aan van producenten wiens verhaal we volledig steunen. Onze geschenkpakketten worden sterk gesmaakt.”

Pat's Coffee - Ik Zomer Korte KetenStabiele smaken

Twee dagen in de week wordt koffie geroosterd. De koffiebrander, van Portugese makelij, werd speciaal op maat gemaakt. “Koffiebonen roosteren is als popcorn maken. De boon springt open en de peul vliegt weg. Soms ligt het hier buiten vol peultjes die door de wind meegevoerd worden.”

Volgens Patrick is koffie branden niet te arbeidsintensief. “Het is de machine die het werk doet. De kunst is om stabiele smaken te ontwikkelen, zodat de klant keer op keer dezelfde smaakervaring heeft als hij zijn favoriete koffie drinkt.”

Patrick ontvangt regelmatig groepen die hij in twee uur inwijdt in de geheimen van zijn vak. “Een ambachtelijke koffiebranderij staat volgens mij voor het feit dat we de koffie branden op onze eigen unieke wijze en dat we zelf beslissen wanneer het eindproduct lekkere koffie mag genoemd worden.”

TIPS !


Elke zaterdagnamiddag om 15 uur wordt deze zomer koffie geroosterd. Pat’s Coffee beschikt over een ruim zomerterras.

Het Beverhoutsveld is een stiltegebied
Tot in de 20e eeuw was het Beverhoutsveld ‘gemeen’ bezit, dat betekent dat alle omwonenden hier de vruchten mochten van plukken of hun vee laten grazen. Daarom ook dat hier geen bebouwing te vinden is. Het Beverhoutsveld is een ‘puur natuur’ gebied. Er is trouwens een legende aan verbonden. Een zekere adellijke dame Van Beveren verloor als kind haar beide ouders. Een verarmde tak van de familie besloot haar op te voeden. Ze maakten haar onvruchtbaar zodat ze haar fortuin hen zeker in handen zou komen. Toen de juffrouw Van Beveren de waarheid vernam over haar mishandeling liet ze in haar testament opnemen dat het Beverhoutsveld voor eeuwig in bruikleen aan de omwonenden werd gegeven.

De bewegwijzerde Beverhoutswandeling (15 km) trekt er dwars doorheen. Je vindt er kleurrijke veldbloemen en akkervogels als de kievit en de patrijs.
Meer info

PRAKTISCH


Meer informatie op:
Pat's Coffee
Open op zaterdag van 9.30 tot 18 uur.

nog meer verhalen van producenten in de korte keten

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF