Ik Zomer Korte Keten

Producenten vertellen

Wie deze zomer op pad gaat in en langs de Korte Keten, merkt al snel gepassioneerde ondernemers aan het werk. Deze mensen werken dagelijks met liefde voor hun vak en voor hun product. Ze gaan hand in hand met de natuur en leven op het ritme van hun gewassen en dieren. En dat merk je eens te meer wanneer je geniet van de lekkernijen die ze creëren. 

Beauvoordse Walhoeve

“Korte keten is voor mij iets wat je heel lokaal produceert, met een grondstof die van jou is en dat je vermarkt in je eigen regio.” Lyn Deeren van de Beauvoordse Walhoeve over de kunst van het kaas maken. “Het is een métier dat je pas na jaren ervaring helemaal onder de knie hebt.”
Lees hun verhaal

Biohoeve 't Goed Ter Heule

’t Goed Ter Heule is geen boerderij als een andere. Snijbloemen, groenten, aardbeien en kruiden worden hier door de klanten zelf op het veld geplukt. Varkentjes wroeten in de modder en schapen grazen op de weide. “Onze boerderij is een biotoop van biodiversiteit”, klinkt het bij Justine Dewitte en Wieland Fisher.

Lees hun verhaal

Brouwerij Deca

“Hier nemen we tijd om te brouwen”, zegt brouwer Nicolas Christiaens. Zijn Vleteren- en Antiekbieren smaken hemels. “Als we tijdens een rondleiding het verhaal van ons Georges IV bier vertellen, wordt het altijd even stil”, klinkt het. Ontdek hier het verhaal achter brouwerij Deca.

Lees hun verhaal

Brouwerij 't Gaverhopke

“In het begin was 80% van onze productie bestemd voor de export. Nu verkopen we onze bieren vooral in onze brasserie en nog wat in de lokale drankenhandels", vertelt Gudrun Vandoorne.
Lees hier hun verhaal

De Kruiderie

Wim Veroutter is coördinator bij De Kruiderie in Beernem. “Kwalitatief staan we ijzersterk. We doen alles handmatig en kunnen daardoor handwerk leveren. Benieuwd hoe De Kruiderie de droogteproblematiek opvangt?
Lees hun verhaal

Fort Lapin

Kristof Vandenbussche bouwde in enkele jaren tijd brouwerij Fort Lapin op tot één van de bekende Brugse brouwerijen. “Brouwen is een constante zoektocht. We onderscheiden ons doordat we alles zelf doen. Ik wil niemand kopiëren.”
Lees hun verhaal

Fruit Lambrecht-Baart

“Het hoofdargument om te kiezen voor de korte keten moet zijn dat het lekker en gezond is.” Els Lambrecht van Fruit Lambrecht-Baart uit Sint-Eloois-Vijve opende net haar hoevewinkel 2.0. Benieuwd wat het dynamische landbouwbedrijf deze zomer nog in petto heeft?
Lees hun verhaal

De Houblonesse

Houblonesse is een schoolvoorbeeld van circulaire economie. Van de hopscheurenstengels (een restproduct) maken zij hoogwaardige voedingsproducten. "Alles wat wij doen is intensieve handenarbeid, van de pluk in februari tot de verwerking in de keuken”, zeggen Pascal Pauwelyn en Melanie Bulckaert van Houblonesse.
Lees hun verhaal

Geitenhouderij 't Reigershof

De melk wordt verwerkt in de twee kaasmakerijen, één voor zachte en één voor harde kazen, op de hoeve. ’t Reigershof staat wekelijks op de markt in Oostende en verkoopt ook rechtstreeks aan restaurateurs, groothandels en andere marktkramers.
Lees hun verhaal

Hoeveslagerij De Heerlijkheid

“Ik vind het nog steeds een hele eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij.
Lees hun verhaal

Hoeveslagerij Mandeldaele

Sinds de eerste dag al omarmen ze het duurzame principe van de Korte Keten, het volledige beheer van de voedselketen. “Wat eerst een zoektocht naar een extra inkomen was, is nu een pure overtuiging geworden. We willen vooral een positief verhaal rond de landbouw brengen.”
Lees hun verhaal

Ijsboerderij 't Moereveld

Ze bezochten zeker honderd ijsboerderijen voor ze hun eigen ijssalon openden. Cindy Vandevoorde en haar man Bjorn van ijsboerderij ’t Moereveld houden niet van half werk. Op het bijna CO2-neutrale landbouwbedrijf krijgen de koeien zelfs een naam. Ze streven er ze elke dag de hoogste kwaliteit na.
Lees hun verhaal

Pat's Coffee

“De kunst van koffie maken, is om de smaak elke keer weer op punt te zetten.” Patrick Bailleu van Pat’s Coffee in Oedelem houdt van zijn ambacht. “Er bestaat geen school waar je koffie kan leren branden. Er komt vooral ervaring om het hoekje kijken.” Ontdek hier de geheimen van lekkere koffie.
Lees hun verhaal.

Wijndomein Ravenstein

“We laten onze wijnen zo naturel mogelijk ontwikkelen. We laten het werk op het veld primeren in het glas. In theorie heb je met goede druiven goede wijn.” Lees hier hoe Dirk Talpe en Patricia Lenoir hun ecologische bloemisterij ombouwden tot een wijndomein met 19.000 wijnranken.
Lees hun verhaal

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF