Ik Zomer Korte Keten

Wijndomein Ravenstein

Wijndomein Ravenstein - Ik Zomer Korte Keten

Dirk Talpe en Patricia Lenoir van wijndomein Ravenstein in Wervik laten kwaliteit primeren boven kwantiteit

Het uitzicht op de Leievallei boven op de Amerikaberg in Kruiseke is prachtig. Hier staan de wijnranken van wijndomein Ravenstein. Dirk Talpe (52) en Patricia Lenoir (48) baten al jaren een ecologische bloemisterij uit en besloten enkele jaren geleden de omschakeling te maken. “Wijnbouw is een arbeidsintensief ambacht waar we ongelooflijk veel voldoening uit halen.”

Wijndomein Ravenstein - Ik Zomer Korte Keten
“We genieten hier van een vrij tropisch klimaat. De afgelopen twee jaar waren onze druiven zelfs vroeger rijp dan in het Heuvelland”, zegt Dirk.

De beslissing voor de omschakeling werd in één avond genomen, maar daar ging een heel proces aan vooraf. “Er drongen zich zware investeringen op in onze bloemisterij. Wij bevoorraden tuincentra over het hele land. Ik voelde instinctief dat het tijd was voor iets anders en ik besloot mijn jarenlange passie voor wijn te laten primeren.”

Gunstig terroir

Dirk schoolde zich om via een drie jaar durende cursus bij Syntra West. In 2017 planten ze de eerste wijnranken en konden ze de bestaande kleine wijngaard van iemand uit het dorp overnemen. “We konden dat jaar al oogsten. Met een klein hartje liet ik mijn docent bij Syntra West proeven. Hij was meteen fan.”

De keuze voor de naam lag meteen vast. Ravenstein verwijst naar de middeleeuwse heerlijkheid in Kruiseke – Wervik.

De velden van Dirk en Patricia zijn allemaal zuidgericht. De samenstelling van de grond biedt een gunstig terroir. Ondertussen staan er 19.000 wijnranken en volgend jaar komen er nog 5.000 bij, goed voor een zeer divers gamma aan rode en witte wijn, rosé en mousserende wijnen.

Wijndomein Ravenstein - Ik Zomer Korte Keten

Wijndomein Ravenstein - Ik Zomer Korte Keten

Franse klanten

In de vroegere koestal van zijn vader bouwde Dirk eigenhandig een ruime degustatieruimte op de eerste verdieping. Via glazen vloertegels heb je zicht op de rijen houten vaten. De mousserende wijnen rijpen in inox vaten. Op dit moment rusten ze twaalf maanden ‘sur lat’, zoals dat heet. Dirk wil evolueren naar achttien maanden ‘sur lat’ zoals dat ook bij de champagne het geval is. “We hebben al Franse klanten gehad die boffen met onze wijn”, vertelt Patricia. “Het draait vlotter en beter dan we ooit hadden durven hopen. Naast de verkoop hier ter plekke stijgt ook de interesse van de horeca.”

“Weet je wat het grote verschil is met de bloemisterij? Daar moet alles en moet je in enkele weken tijd een seizoen goed maken. Wijnbouw is dan wel heel arbeidsintensief, maar niets moet.” Dirk legt de klemtoon op het laatste woord.

Ecologisch verhaal

“Wij kweken onze druiven en plantgoed ecologisch. De natuur naar je hand zetten gaat niet. Je kan veel bereiken door met de natuur samen te werken.” Dirk illustreert met een voorbeeld. “Als er bladluizen op je planten zitten, moet je niet meteen beginnen sproeien. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de luizen. Als je ziet dat er genoeg lieveheersbeestjes zitten, lost het probleem zichzelf op. Je moet wel een geschikte biotoop creëren voor de lieveheersbeestjes. Het vraagt een inspanning en een zeker inzicht in de natuur.”

Het ecologische verhaal trekken Dirk en Patricia ook door in het maken van de wijn. “We laten het werk op het veld primeren in het glas. In theorie heb je met goede druiven goede wijn. Ik zeg altijd dat 95% van de kwaliteit van de wijn in de wijngaard wordt gerealiseerd.”

De Westhoek telt negentien erkende wijndomeinen. Hoe onderscheidt wijndomein Ravenstein zich? “We laten onze wijnen zo naturel mogelijk ontwikkelen. We doen ook aan productiebeperking. We breken scheuten af. Hoe minder trossen de druivenstok moet voeden, des te intenser zullen ze smaken. Bij te hoge productie gaat de kwaliteit van je wijn achteruit. Het is niet mijn ambitie de grootste wijnbouwer van de streek te zijn, wel om een constante hoge kwaliteit na te streven.”

TIPS !


Tussen 2 juli en 15 augustus staat elke donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 14.30 uur een wijnterras uit. In dezelfde periode kan je elke zaterdag om 15 uur aansluiten bij een rondleiding (5 euro p.p.)

De tabaksteelt rond Wervik
In het Tabaksmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de tabak. De rijke collectie in het museum telt meer dan 2000 stuks. Je stapt er van een 17e -eeuwse rokerskroeg zo in een rokerssalon van de 19e eeuw. In de pijpengalerij staan de eerste aarden pijpjes opgesteld tot en met meerschuimen, porseleinen en houten pijpen. Wie de wereld van de tabaksteelt nog beter wil leren kennen, kan ook de Tabaksroute (45 km) fietsen. De route brengt je vanuit Wervik tot aan het provinciedomein De Palingbeek in Ieper. Nog tijd over? Ga de wandel- en fietsbrug van de Leie over ter hoogte van het Tabaksmuseum en ontdek er het Leie-eiland De Balokken.
Meer info

PRAKTISCH


Meer informatie op:
Wijndomein Ravenstein
Groepsrondleidingen op afspraak.

nog meer verhalen van producenten uit de korte keten

Een samenwerking van:

100procentwestvlaams Inagro POM West-Vlaanderen
Westtoer Logo Provincie West-Vlaanderen  

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF