Doen

5 x adembenemende horizonten

Ga eens met je hoofd in de wolken en droom weg bij de oneindige vergezichten in onze provincie ...

Er zijn verschillende uitkijkpunten doorheen onze provincie waar je kan genieten van een uniek uitzicht. Sommige van deze punten werden - en worden - gerealiseerd dankzij Horizon 2025. Dit project van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer bouwt bestaande gebouwen en nieuwe torens uit. 

Ga op ontdekking en verken (nieuwe) horizonten. 

Verre Horizonten

Uitkijktoren Mouttoren Sint-Joris in Reningelst

De Mouttoren Sint-Joris in Reningelst

Deze toren werd recent geopend en is een echt pareltje. De gerenoveerde mouttoren op het Reningelstplein toont je een weids zicht over het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. In de verte doemt zelfs Frankrijk op.
Het gebouw zelf is ook het bekijken waard. De mouttoren werd in 1913 gebouwd en overleefde de Eerste Wereldoorlog. De voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris bleef actief tot 1963. Een jarenlange renovatie zorgde er voor dat de mouttoren nu in eer hersteld is en ook een gratis toegankelijk uitkijktpunt werd.
In de mouttoren kan je ook de tentoonstelling 'Kinderen in de wederopbouw' bekijken. Deze tentoonstelling toont de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog door de ogen van kinderen.

Tip! Voor wie de uitkijktoren met kinderen bezoekt is een aansluitend bezoek aan de Kinderbrouwerij een aanrader.

Waar? Mouttoren - Reningelstplein - Reningelst (Poperinge)

Warandetoren Middelkerke-Westende

De Warandetoren in Middelkerke-Westende

Deze toren in de Warandeduinen van Middelkerke-Westende geeft je een machtig zicht op zee, strand, duinen en het mooie achterland van de Kust. De toren is opvallend maar past helemaal in de omgeving. Zijn lange gebogen sprieten verwijzen speels naar het typische helmgras. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. De klim tot boven (20 meter) laat je als een matroos in zijn kraaiennest naar de horizon turen.

De stalen constructie - een uitdaging voor de architecten en ingenieurs - werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween, maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.

Waar? Warandetoren - Louis Logierlaan, Middelkerke-Westende

De Belvedèretoren in Heuvelland

Wie bovenaan deze toren staat, voelt zich de koning te rijk. Door de beboste omgeving kan je op de top van de Kemmelberg de omgeving en nabijgelegen dorpen en steden niet zien. Pas als je op de toren staat, realiseer je je dat je op een heel grote hoogte staat. Het uitzicht is er indrukwekkend. Men ziet zelfs Rijsel in de verte liggen, toch een afstand van zo’n 30km. Met de gratis verrekijker kan de bezoeker zelfs nóg verder kijken. Voor de kinderen zorgt het opstapje ervoor dat ook zij zelfstandig en veilig kunnen genieten van het uitzicht.

Het verhaal van dit gebouw is ook bijzonder. De eerste toren in hout werd in 1888 gebouwd en werd een topattractie voor Heuvelland. Na de Eerste Wereldoorlog werd de toren terug heropgebouwd in steen. Ook na de tweede wereldoorlog surfte de toren mee op het groeiende massatoerisme van de jaren '60 en '70.  Voor velen was de Kemmelberg en de beklimming van de toren het hoogtepunt van de dag. Tot 2012 was hij toegankelijk, daarna verdween de toren volledig uit het toeristische beeld. Dankzij Horizon 2025 werd de oude uitkijktoren nieuw leven ingeblazen en is hij opnieuw - gratis - toegankelijk voor jong en oud.

Waar? Belvedère - Kemmelbergweg 38, 8956 Heuvelland

De Vredesmolen in Houthulst

De Vredesmolen in Houthulst

De Vredesmolen in Klerken (Houthulst) werd in 2014 prachtig gerestaureerd. Door de aangebrachte trappenconstructie kreeg de molenruïne haar functie terug van tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen ze dienst deed als uitkijkpost. Het uitzicht over de streek is er echt uniek, 43 meter boven de zeespiegel. Bij mooi weer reikt het zicht zelfs tot de West-Vlaamse heuvels en de Noordzee!

Dankzij Horizon 2025 werden er panoramische informatiepanelen aangebracht, die de verschillende landschapskenmerken aanduiden en bijkomende informatie aan de bezoeker aanbieden. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.

Waar? Vredesmolen - Molenweg 10, 8650 Houthulst

OLV-kerk Zonnebeke - uitkijkpunt

De O.L.V. Kerktoren in Zonnebeke

Deze toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke is een ontwerp van architect Huib Hoste. Dankzij het project is het nu ook toegankelijk en ingericht voor bezoekers. Je krijgt een machtig zicht op de omgeving door de halfronde panoramische ramen in de nok van de toren Je geniet van de horizon vanop 40 meter hoogte. Onderweg naar boven kan je even halt houden om de tentoonstelling te bekijken. Zo ontdek je op de tussenverdiepingen het verhaal van het altijd veranderende landschap.

Waar? Onze-Lieve-Vrouwekerk, Zonnebeke

Horizon 2025

Er wordt nog volop gewerkt aan verschillende andere uitkijkpunten binnen het project 2025. Ontdek waar je binnenkort nog de hoogte in kan om van de mooie omgeving te genieten. 

Alles over het project en de uitkijkpunten

Nog meer uitzichten

Nog meer leuke plekken met een prachtig uitzicht

Vergezichten in de Westhoek

Ontdek het overzicht van torens die reeds zijn geopend binnen het project ‘Horizon 2025’ alsook enkele andere locaties waar je geniet van een mooi uitzicht over het Westhoeklandschap!

Meer info

De Uitkijktoren Het Rietnest

Vanuit de uitkijktoren Het Rietnest heb je een prachtig zicht op de vlakke polders en het natuurgebied Zwaanhoek (Oudenburg). Het typische polderlandschap laat je heel ver kijken en toont je de rust van de polders.

Meer weten

De Spioenkop

Op de tweede hoogste duin van de Kust vind je de mooie Spioenkop. Je krijgt er een prachtig zicht op zee, duinen en achterland van de Kust. Het palviljoentje zie je al van ver schitteren met z'n rode dakje.

Meer info

Het Belfort in Brugge

Een bijzonder pareltje om Brugge te ontdekken. Deze toren stamt uit de 13de eeuw en is zo'n 83 meter hoog. Wie de 366 trappen beklimt, krijgt een adembenemend uitzicht over Brugge en regio. Op weg naar boven kun je eventjes halt houden en uitblazen in de schatkamer waar in de middeleeuwen de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard. Verder kom je de indrukwekkende muziekrol tegen die de beiaard aanstuurt, en het klavier waarop de stadsbeiaardier de 47 beiaardklokken bespeelt. Het belfort is Unesco Werelderfgoed.

Meer info

Westfront - Koning Albert I-monument

In Nieuwpoort moet je het Koning Albert I-monument op. Je krijgt een machtig zicht op de ruime omgeving van de badstad. Bezoek er ondertussen ook het bezoekerscentrum Westfront. Dat geeft je een boeiend verhaal op de onderwaterzetting tijdens de wereldoorlog.

Meer info

Nog meer te ontdekken

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF