Shopping

5 x bijzondere boekhandels

Ben jij zo iemand die elke boekhandel die hij tegenkomt binnenstapt en altijd met een verse oogst weer naar buiten komt, ook al liggen er nog stapels boeken thuis om opengeslagen te worden? Herkenbaar! In deze vijf bijzondere West-Vlaamse boekhandels kan je je verslaving botvieren.

Boekhandel Novelle in Kortrijk

Novelle in Kortrijk

Novelle in Kortrijk is een boekencafé waar je ongestoord in boeken snuistert en ongetwijfeld schatten ontdekt: Novelle is namelijk een onafhankelijke boekhandel die zijn assortiment met zorg heeft samengesteld. In het rustige café kan je al eens door je buit bladeren bij een lokaal drankje. De rekken zijn niet alleen gevuld met boeken. Ook voor originele wenskaarten, papierwaren en non-books kan je hier terecht. Non-books? Dat is alles wat je nodig hebt om te lezen, zoals een brilhouder, een leeslampje of bladwijzers.

Waar? Boekhandel Novelle, Overbekeplein 7a, Kortrijk

Boeken Damme

Antiquariaat Feliks in Damme

Damme is het boekendorp bij uitstek. Elke tweede zondag van de maand vindt in Damme een themaboekenmarkt plaats, maar ook op andere dagen kan je er terecht om op boeken te jagen. Het dorp telt veel pittoreske boekenwinkeltjes. Voor wie geneigd is om hele boekenwinkels te plunderen is Feniks een veilige haven: het antiquariaat is de kleinste boekhandel in Vlaanderen en Nederland. Met zijn 15m² is het aanbod uiteraard beperkt, maar selectief. De klemtoon ligt er op poëzie, romans en filosofie.

Waar? Boekenwinkel Feniks bevindt zich in het stadhuis, Markt 1, Damme

Etiket in Deerlijk

Waar is de draak? Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt? Op deze en andere vragen ontdek je het antwoord bij Etiket, een boekhandel die zich op de jeugdige boekenwurm richt. In de ruime winkel vol licht en kleur is je speurtocht naar het perfecte boek een waar genot. Voor de kleinste baby's tot de stoerste adolescenten hebben ze het juiste boek. Over ridders, prinsessen, wetenschappelijke experimenten of onmogelijke liefdes. Boeken over en voor het leven, zeg maar. Etiket maakt ook plaats voor Nederlandstalige kinder- en jeugdpoëzie en biedt leuke spulletjes aan uit het PLINT-assortiment. Ook grote mensen blijven niet in de kou staan: Etiket heeft een kleine en uitgelezen selectie van boeken voor volwassenen in de rekken gestapeld.

Waar? Boekhandel Etiket, Kapelstraat 25, Deerlijk

Boekhandel Etiket in Deerlijk
Boekhandel Corman in Oostende - Foto Toerisme Oostende

Boekhandel Corman in Oostende 

Albert Einstein, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir: allemaal stapten ze de zaak binnen van Mathieu Corman, een Duitser die in Oostende verzeild raakte als secretaris van de ‘Société des Grands Hôtels du Littoral’. Corman stampte in 1926 een boekhandel uit de grond en maakte er een sport van om onvindbare exemplaren op te sporen. Hij spaarde kosten noch moeite. Met de motor naar Moskou op boekenjacht? Corman deed het. Hij legde ook vaak verboden (erotische) werken in zijn etalage, reden voor de politie om zijn zaak binnen te vallen. Corman beroofde zich in 1975 van het leven, zijn boekhandel sloot de deuren. Maar niet voor lang.

In de jaren ‘90 werd boekhandel Corman opnieuw tot leven gewekt. Het is één van de weinige onafhankelijke boekenzaken met het meest uitgebreide aanbod fictie en non-fictie van de hele regio. En net als in de tijd van Corman vind je er nieuwigheden die elders niet te vinden zijn. Op de planken staat ook een ruim assortiment Franse, Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse literatuur.

Waar? Boekhandel Corman, Wittenonnenstraat 38, Oostende

Brugse Boekhandel

Al sinds 1934 kunnen Bruggelingen hun leeshonger stillen bij boekhandel 'De Meester'. Je vindt er kinder- en jeugdboeken, fictie en non-fictie. 'De Meester' is meer dan een boekhandel: sinds de overname van 'Barbara Fay Verlag' is het ook groothandelaar en uitgever van kantklosboeken. De rekken bulken dan ook van de kantboeken. Ook de liefhebbers van Fantasy & Science Fiction blijven niet op hun honger zitten: zij kunnen terecht in de Fantasy-kelder. Een paar keer per jaar komt de eerste Young Adult-leesclub van Vlaanderen er samen om boeken te bespreken: de 'Dear Book Nerd Book Club'.

Waar? Brugse Boekhandel, Dijver 2, Brugge

De Brugse Boekhandel

Nog meer leuke shoppingtips op een rijtje

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF