Doen

10 keer de trossen los... Schip ahoy!

Er zijn heel wat leuke activiteiten mogelijk in combinatie met water. Ook van die soort waar je kan genieten zonder nat te worden. Je scheept in en laat je varen over zee en waterlopen. Op het ritme van de golven geniet je van pure ontspanning en vooral van magnifieke zichten. De omgeving ziet er helemaal anders uit vanaf een boot. Of je nu kiest om zelf het stuur te nemen of om je te laten varen. Enkele leuke vaarideetjes verklappen we je hieronder.

Geniet van de vaart!

fluisterbootje

Genieten van de rust en stilte

Een fluisterbootje is een geluidsarm ecologisch bootje dat zachtjes over het water glijdt. Zo kan je in het natuurreservaat De Blankaart - samen met gids- vogels spotten en observeren. Je moet er wel wat vroeger voor uit de veren, maar dat maken de prachtige zonsopgang en de mooie natuur met vogels die de dag in fluiten helemaal goed.
Liever zelf aan het stuur van een fluisterboot? De elektrobootjes Koksijde01 en Koksijde02 zorgen voor een bijzonder tochtje op het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Je kan varen zonder een vaarbewijs en geniet comfortabel, veilig en geluidloos van het leven op het water.

Meer weten over de Fluisterboot in de Blankaart

Maar weten over de Elektrobootjes Koksijde01 en 02

De Keper in Kortrijk

Bootje varen met De Keper

Ter hoogte van de Broeltorens in Kortrijk liggen bij 'De Keper' 3 types boten klaar. De 'Manten', 'Kalle' en 'Nette' zijn ideaal om samen met je vrienden en familie een tocht op de Leie rond Kortrijk te maken. Je kan zelf varen (vanaf 21 jaar) zonder je hiervoor een vaarbrevet moet hebben. Maar voor een kleine meerprijs kan je je ook laten varen door een professionele schipper.

Meer weten

Windmolens op zee

Het leven op zee is altijd iets magisch. Je leert de Kust van een hele andere kant ontdekken. Het bijzondere zicht van windmolens op zee die in alle rust draaien en ons voorzien van groene energie. De Thortonbank in de Noordzee is een uitje meer dan waard. Er zijn verschillende vaarmogelijkheden mogelijk. Of je nu kiest voor een rustige vaart op een schip of het liever allemaal wat sneller mag op een speedboat. De keuze is helemaal aan jou!

Graag liever iets traag
Scheep dan in bij Captain Blue of de Water-taxi

Zoeven over het water, ja!
Zet er vaart achter met Fast@Sea of Captain Blue

windmolens op zee
De Boot vzw

Een riviertocht met De Boot

Kies eens voor een riviercruise en ontdek de geschiedenis van Wereldoorlog I vanaf het water. De natuurpracht langs de waterlopen van de Westhoek krijg je er helemaal bij. Je scheept in voor deze milieuvriendelijke rieviertocht aan de historische site Drie Grachten, waar De Boot aangemeerd ligt. Onderweg is er tijd voor bezoekenen ontspanning. Kies je liever zelf om aan het stuur te staan? Dat kan ook! Naast het schip uit 1929 (begeleide tocht) kan je ook kiezen om zelf te voren op een zonneboot (max 6 personen). Je vaart op het Ieperleekanaal of de IJzer.

Meer weten

Charter d' Or - Beernem

Varen in stijl met Charter d'Or

Heb je er al eens aan gedacht om een yacht te huren? Met Charter d' Or in Beernem kan je zonder zorgen en vaarbewijs luxueus varen. Er zijn verschillende uitgestippelde routes die je op ontdekkingstocht nemen richting Brugge en de Kust. Je krijgt de nodige instructies en tips om aan je vaartocht te beginnen. Je kan varen langs mooie steden als Brugge, Oostende, Diksmuide, Ieper... Ideaal voor een ontspannen tocht, eventjes helemaal weg.

Meer info

Met het motorbootje in Kortrijk

Scheep in op de Red Ahoi en ervaar zelf hoe je met een boot vaart. Deze boot is zo afgesteld dat een vaarbrevet niet nodig is. Met maximum 8 personen (6volwassenen en 2 kinderen) kies je het ruime sop en geniet je van het leven aan boord en op het water. Inschepen doe je aan de Handelskaai.

Heb je geen al te sterke waterbenen? Dan kan je hier ook inischepen op de Ahoi Boot. Een voormalig graanvrachtschip op de Leie en in het hartje van Kortrijk dat in 2008 omgebouw werd tot hotel en bar.

Meer info

Motorboot huren bij Bootel Ahoi

Een tocht met de Lamme Goedzak

Dé ideale manier om de Mooi Damse Vaart te ontdekken en te genieten van het prachtige polderlandschap waar je door vaart. De statige populierenrijen zijn een typisch beeld voor deze vaart en zien er nog machtiger uit vanaf het water. Deze stijlvolle, ietwat slome boot neem je mee van Brugge naar het pittoreske Damme (of omgekeerd). Wist je dat je de fiets kan mee nemen en je terugtocht zo kan maken? Handig toch?!

Meer info

De Lamme Goedzak
De Seastar

Varen met de Seastar

Met de Seastar maak je een havenrondvaart in Nieuwpoort. Je ontdekt de wondere wereld van de havenstad. Geniet van het zicht op het natuurreservaat de IJzermonding en de mooie bootjes in de jachthaven. De vismijn is een bijzonder beeld met de typische vissers- en vrachtschepen. Naast havenrondvaarten kan je ook kiezen voor een vaartocht richting binnenland. Langs de IJzer vaar je de Westhoek in. De schilderachtige IJzervlakte toont je de rust van de polders, maar ook het bijzonder decor van de wereldoorlog. 

Meer info

TIP: Getest en goedgekeurd: fietsen en varen in de Westhoek.

Lees hier het verhaal

Varen met de garnalenboot Crangon

Garnalen vissen met de Crangon

De vissers van de Crangon nemen je mee voor een visserstocht voor de Belgsiche Kust van ongeveer drie uur. Je leert op een traditionele manier garnalen vissen. Dankzij de traditionele uitrusting van het schip, ontdek je hoe de vissers als van oudsher garnalen vissen. Na de vangst worden de garnalen op de boot gesorteerd, gespoeld en gekookt. Een proever van jouw vangst voor thuis mag uiteraard niet ontbreken! Een unieke en bijzondere ervaring!

Meer weten

Nog meer inspiratie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF