Eten & drinken

Café De IJzerboomgaard is klaar voor een fantastische zomer

“Hier heerst altijd een vakantiegevoel”

Kinderen ravotten in de waterspeeltuin van het nog jonge provinciedomein De IJzerboomgaard in Diksmuide. Rond de onthaalhoeve bevinden zich de kinderboerderij en de pluktuin van ’t Land van Vlierbos, een sociale onderneming in de Westhoek. Katrien Vanhove (57) en Marc Vandromme (59) van café De IJzerboomgaard weten wat gezonde voeding is. Ze zijn er dagelijks mee bezig. We zetten ons aan een tafel met een groen symbooltje, dat betekent dat de tafel ontsmet is. Waar een rood symbool staat, mag je niet plaats nemen.

Provinciedomein de IJzerboomgaard

Groenten uit eigen tuin

“We werken enkel met eerlijke streekproducten in café De IJzerboomgaard”, zegt Katrien. Ze is begeleidster van het team en zette met jaren ervaring in de horeca het vernieuwende concept mee op poten. “Het is een beetje mijn kindje. Ik werk hier met hart en ziel.” Alles is duurzaam en ambachtelijk, van de streekbieren tot het hoeveijs. “Onze groenten, kruiden, bloemen en soms zelfs fruit plukken we zelf in de tuin naast de hoeve.” Bezoekers kunnen het hele jaar door in de pluktuin terecht. Je betaalt wat je plukt. “Ik doe het soms ook om er dan thuis mee aan de slag te gaan.”

Café De IJzerboomgaard

Exacte hoeveelheden

Marc is medewerker van het eerste uur en draait halftijds mee in het barteam van café De IJzerboomgaard. “We hebben een toffe sfeer in de groep en zijn dankzij Katrien goed op elkaar ingespeeld. Ik sta het liefst in de bar om de mocktails en cocktails te maken. Moeilijk? Nee hoor, je moet gewoon de hoeveelheden nauwgezet respecteren.” Marc knipoogt naar Katrien die de kwinkslag meteen vat. “Ja, ik ben daar heel streng op”, zegt ze.

Marc komt soms zelfs in zijn vrije tijd vanuit zijn woonplaats Ieper naar De IJzerboomgaard in Diksmuide. “Kijken wat mijn collega’s uitspoken… Het is een mooie fietstocht van Ieper naar Diksmuide en het is leuk om dan hier op het terras even te kunnen uitblazen voor ik weer vertrek.”

Volle borden

En als het even kan, blijft Marc er ook eten. “De boterham boerderij is mijn lievelingsgerecht. Het is een vol bord met paté, spek, hoofdvlees en Keiems Bloempje en heel veel groenten. Mijn favoriete drankje is de limonade-aardbei. Katrien denkt even na. “Mijn favoriet gerecht is de vleesplank: fijne charcuterie, mooi gepresenteerde groenten en heerlijke confituur van ’t Land van Vlierbos. Doe mij maar een rabarbermocktail of de gin-tonic met frambozen en limoen als verfrissing. Heerlijk! Als je die vraag volgend jaar zou stellen, kan er een heel ander antwoord komen. We frissen onze kaart regelmatig op.” Wat ze ervan vinden om in zo’n prachtig kader als deze vierkantshoeve, een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920, te werken? “De ruwe stenen, het zonneterras op de binnenkoer, de omgeving… hier heerst altijd een vakantiegevoel”, vindt Marc.

Favoriete plek

Katrien en Marc zijn beide kinderen van de Westhoek. Katrien woont in Izenberge, deelgemeente van Alveringem. Samen met haar man trekt ze er graag met de fiets op uit om zich te laten verrassen door onverwachte ontdekkingen, het liefst aan de Westkust.

Marc verkent de Westhoek vanuit Ieper met zijn fiets, zijn vespa en zelfs met de caravan. “Ik ga graag naar een camping in Kemmel in Heuvelland. De rust daar trekt mij enorm aan. Ik hou van de Westhoek.”

Fietsen langs de Westkust

TIP!

Deze zomer vinden in provinciedomein De IJzerboomgaard verschillende activiteiten plaats, zoals een streekpicknick.


De hele zomer lang is er echt heel veel te beleven in de verschillende provinciedomeinen in onze provincie.
Ontdek het ruime aanbod!

Nog meer te BELEVEN deze zomer!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF