Eten & drinken

Tips uit het Lekkere Westen

Het is alom gekend ... wij wonen in de lekkerste provincie! Het Lekkere Westen heeft zo'n rijke schatten aan heerlijke streekproducten, maar ook aan chefs die heel goed weten hoe ze met die producten aan de slag moeten gaan. Ze werken met liefde voor hun vak en hun product en dat proef je op je bord!

Wij pikten er alvast vijf toppertjes uit.

Taste and Colours

Chef Dirkjan Decock werd begin mei opgenomen in de top 100 van 'beste groentenrestaurants ter wereld'. Een bijzondere prestatie, als je weet dat dit een lijst is die samengesteld is door 'We're Smart Green Guide. In plaats van sterren rijken zij radijzen uit. Chef Dirkjan mocht zo 4 radijzen in ontvangst nemen. In het restaurant maken ze ook alles zelf. Bijzonder is dat er geen kaart is. Er wordt gekookt in functie van wat er beschikbaar is bij de vaste producenten. Altijd vers dus en met de beste smaak van het product. Ook de lekkerste verse room, boter, melk en karnemelk komen rechtstreeks van de boer.

Meer info

Ontdek het verhaal van Taste & Colours

 

Tête Presée

Tête Pressée

Dit adresje kiest voor Korte Keten en duurzaamheid. Chef Pieter Lonneville, ex-souschef van Sergio Herman (Oud Sluis) laat niets verloren gaan. Zo gebruikt hij bij runderen alles; van ‘kop tot staart’. En voor wie liever thuis eens proeft van het Lekkere Westen is er goed nieuws. Wat niet op tafel komt in het restaurant, wordt verkocht in de eetwinkel. De menukaart is beperkt en wisselt regelmatig. Wist je trouwens dat de producten in Tête Pressée een achternaam hebben? Tomtaatjes heten zo bijvoorbeeld 'De biotomaten van Vermeulen'. Ze krijgen de naam van hun producent en die naam wordt ook netjes op de menukaart vermeld. 

Meer info

Lees hier het verhaal van Chef Pieter Lonneville

Tafel 10

Chef Bert Denoulet is ook een gepassioneerde voorstander van onze streekproducten. Zo is hij ook grote fan van de Meikensvlasvarken.  Dit is een absoluut topproduct dat met liefde gekweekt wordt in open stallen en groot wordt met met vlas, lijnzaad en omega 3.  Zeer lekker, sappig roze varkensvlees, met veel intramusculair vet.  Ideaal als basis voor een lekker 100% West-Vlaams gerechtje.

Meer info

Ontdek het verhaal van Tafel 10
 

Tafel 10
Water en Vuur

Water en Vuur

Chef Tijl ruilde onlangs zijn boot in voor een stekje in de oud veevoederbedrijf 'De Polders'. De nieuwe locatie op de hoogste verdiepingen van het gebouw laat genieten van een mooi zicht terwijl je geniet van heerlijke gerechten. Hier werken ze met tal van lokale producten o.a. Papagaei-bier uit Diksmuide, Diksmuidse kazen, … De Westhoek heeft zowat alles in huis om een rijkelijk menu samen te kunnen stellen, zegt chef Tijl. Eigenzinnige boeren die kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. dat smaakt, en smaakt naar meer. Zijn leuze: 'vers, verser, dichtst van bij ons'.

Meer info

Lees het verhaal van Water en Vuur

 

Le Homard et la Moule

Donald Deschagt - Seaweedchef van Le Homard et la Moule

Dit adresje ademt zeewier. Chef Donald is gepassioneerd door het product en kan er enorm boeiend over vertellen. Een zeewierwandeling is een echte aanrader. In het restaurant proef je hoe het heerlijke goedje smaakt in allerlei bereidingen en vormen. Daarnaast geniet je hier op een losse, ongedwongen manier van (vergeten) Noordzeevis, bio groenten en fruit, geitenkaas van de boer uit de streek. Lekkere streekproducten op je bord dus!

Meer info

Lees het verhaal van Donald


Nog meer lekkere tips en ideetjes

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF