Eten & drinken

Urban Café is de nieuwe pleisterplek in provinciedomein Bulskampveld

“We halen het bos op het terras en naar binnen”

Met The Shelter in het Zwin heeft horeca-ondernemer Johan Deman uit De Haan al ruimschoots zijn sporen verdiend. “Toch wordt het Urban Café in provinciedomein Bulskampveld iets totaal anders”, zegt hij zelf. Centrumleider van Bulskampveld Bart Decrop is benieuwd naar de plannen van Johan en schuift hem enkele vragen voor. Johan is dan op zijn beurt weer benieuwd naar de activiteitenkalender van het provinciedomein. Elke dag vinden er één of meer activiteiten plaats.

Ik Zomer West-Vlaams - Urban Café

Urban Café

Johan: “Met het Urban Café brengen we de grootstedelijke allures naar het dorp, of in dit geval naar het bos. We trekken het bos op het terras en naar binnen.”

Bart: “Ik zie dat je compleet andere accenten legt dan de vorige uitbaters van cafetaria Bulskampveld.”

Johan: “Het initieel idee was om enkel met recuperatiemateriaal te werken. Interieurstudio cremefresh uit Antwerpen zag er toch wat meer kleur in. Hun advies zijn we dan ook gevolgd. We werken met een urban gevoel, maar je ziet er ook retro en vintage in.”

Pure keuken

Bart: “Wat mogen we als klanten verwachten?”

Johan: “We werken met streekproducten. Biologisch en Fairtrade als het enigszins kan. We hebben bijvoorbeeld een plukabonnement bij De Kruiderie hier in Bulskampveld voor kruiden en eetbare bloemen. We kopen er ook bier en gin aan. Er komt in het Urban Café een shop voor De Kruiderie. We willen een verbondenheid creëren met Beernem en het bos.

Het centrale deel is een loungecafé. Links is het gezellige restaurantgedeelte en rechts bevindt zich, afgesloten van de rest, de feestzaal. ’s Avonds zetten we in op de grill. We werken ook met bijvangsten van Noordzeevis. Een bewuste keuken dus.

Buiten hebben we een groot terras met aparte bar.

Het is de bedoeling om gezinnen het jaar rond te verwelkomen in Urbancafé !”

Bart: “Het grote voordeel is dat je de kinderen ziet spelen op het grote speelplein en het grasveld. Als ouder zit je altijd op je gemak.

Het speelplein wordt in de toekomst iets dichter naar het terras verplaatst waardoor we nog meer een parkgevoel creëren rond het kasteel en bezoekerscentrum van het provinciedomein.”

Bulskampveld

Veel mogelijkheden

Johan: “Ik sta te popelen om te starten. Ik moet bekennen dat ik vijf jaar geleden al veel zin had de zaak over te nemen, maar toen fietste de opstart van The Shelter ertussen. Nu dat concept in het Zwin op punt staat, is het tijd er een nieuwe uitdaging bij te nemen.”

Bart: “Het is de bedoeling dat we tweemaal per jaar met alle partners in het provinciedomein samen zitten om te kijken hoe we het domein en elkaar kunnen versterken.”

Johan: “Deze prachtige omgeving creëert veel mogelijkheden. Daar zijn we ons van bewust. Deze zomer gaan we het Urban Café rustig laten groeien. Feesten en evenementen zijn, gezien de coronamaatregelen, voor later.”

Bart: “Hou je rekening met de rusturen van het bos?”

Johan: “Zeker, het is niet de bedoeling om de buitenbar tot diep in de nacht open te houden. Het maximale sluitingsuur is voor ons bepaald op middernacht.”

“We willen een verbondenheid creëren met Beernem en het bos.” 

Badges verdienen

Bart: “In The Shelter in het Zwin werk je met IPads en een afhaaltoog. Hoe zie je dat hier?”

Johan: “Hier werken we met vlotte bediening aan tafel. De pannenkoeken worden à la minute gebakken zodat alles dagvers op je bord komt. We hebben als primeur in Vlaanderen een volautomatische pannenkoekenmachine aangekocht die een zeer grote capaciteit verse pannenkoeken aankan.
Op het terras en binnen voorzien we voldoende ruimte tussen de tafels zodat iedereen in ‘zijn’ bubbel kan blijven. Hoe pakken jullie dat aan in het natuur- en streekbezoekerscentrum op het kasteel?”

Bart: “We werken met eenrichtingsverkeer. Per drie kwartier laten we een maximum aantal bezoekers toe. Wist je trouwens dat veel bezoekers denken dat onze tentoonstellingen betalend zijn? Niets is minder waar, alles is gratis te bezoeken.”

Johan: “Wat kunnen bezoekers deze zomer verwachten in het provinciedomein?”

Bart: “We lanceren deze zomer een nieuw uitdagingenboekje voor kinderen vanaf 8 jaar ‘Voor doeners en durvers’ met 60 prikkelende uitdagingen in het Bulskampveld.  Daarnaast heb je ook tal van gezinszoektochten zoals ‘Wanted, vind je weg naar de dader’, ‘de verborgen poorten van het Bulskampveld ‘ over een mysterieuze verdwijning in het Bulskampveld en tal van andere zoektochten. Verder lanceren we regelmatig ook een natuurbingo en installeren we deze zomer ook een aantal landschapsinstallaties in samenwerking met studenten curator van het KASK.”

Ik Zomer West-Vlaams - Bulskampveld

Kudde reeën

Johan: “En dan heb je het nog niet gehad over de begeleide activiteiten.”

Bart: “Op de toegangsdreef naar het kasteel zal een steward bezoekers elke namiddag inlichten over alle activiteiten. We zorgen voor de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. De meeste activiteiten gaan door tussen 14 en 17 uur.

Op maandag organiseren we workshops en begeleide wandelingen in de kruidentuin. Zo leren we bijvoorbeeld hoe we handcreme moeten maken met kruiden. Op dinsdag werken we rond ‘puur natuur’ met begeleide natuurwandelingen. Woensdag en zondag zetten we in op korte natuurspelen waarmee we vooral op gezinnen mikken. Op donderdag doen we aan geestelijke zorg in het bos. Zo gaan we ’s avonds bosbaden. Hier moet je wel voor inschrijven. Vrijdag is avonturendag en leren we bijvoorbeeld hoe pijl en boog moeten maken van natuurlijke materialen. Op zaterdag staan de bosverhalen centraal, met vertellers of poppenkast.

Tussenin hebben we ook nog andere activiteiten, zoals een theaterwandeling de 2e zondag van juli en augustus of een reeënwandeling.

Johan: “Hoeveel reeën zitten in Bulskampveld?”

Bart: “Hier zitten verschillende kuddes met ongeveer 25 reeën in totaal. Overdag zitten ze goed verscholen in het bos. We hebben hier ook veel vleermuizen. Daarom organiseren we op 14 augustus ’s avonds een vleermuizenwandeling. En als laatste geef ik nog mee dat we op 15 augustus een boscinema en op 21 augustus een boskamerorkest organiseren.

Johan: “Jij neemt dus geen vakantie deze zomer?”

Bart: “We zijn met een team dat elkaar aanvult en staan heel de zomer paraat. Ik heb onlangs nog een foto van mezelf teruggevonden van toen ik elf jaar was. De foto werd hier in Bulskampveld genomen en ik weet  nog dat ik toen dacht hoe fijn het zou zijn om hier te mogen werken. En zie!

Nog meer te ontdekken en te beleven

Nog meer verhalen en tips

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF