Shopping

Vijf conceptstores met een verhaal

Een missie in het leven, zo zou je de zaakvoerders van conceptstores kunnen omschrijven. Ze willen meer kleur in het straatbeeld, duurzaamheid in het dagelijks leven, ecologisch evenwicht … Het zijn denkers en tegelijk ook doeners die van hun idee werkelijkheid hebben gemaakt.

Maak kennis met vijf concept stores in onze provincie.

Kabine-Kantine Koksijde

Kabine - Kantine in Koksijde en Oostende

Eliza De Waele worstelde met haar talenten. “Ik was goed in veel dingen, maar blonk nergens in uit”, zegt ze zelf. “Ik hou van talen en schrijven en van interieur. Ik hou van grafisch ontwerp en heb affiniteit met kleuren. Ik hou van zorgen voor mensen en hou van creëren, organiseren en ondernemen. Ik ben diep verbonden met de zee, maar hou ook enorm van een bruisende stad.” In 2017 maakte ze haar droom waar. “Met KABINE brengen we de bruisende stad naar een rustige plek aan zee. Een huiselijke shop waar unieke must haves, kinderspullen en interieur samenkomen, terwijl de koffie en slaatjes klaarstaan. Een plek waar ik workshops kan geven, mensen kan ontmoeten. Kan creëeren, organiseren en ondernemen.”

Waar:

  • Maurice Blieckstraat 11, Koksijde
  • Fortstraat 16, Oostende (Oosteroever)

Meer weten

Allossa in Izegem

Allossa in Izegem

Saartje Alloserie is een creatieve duizendpoot. Als product designer legt ze met haar ontwerpbureau de focus op circulair design. Het leidde in de winter van 2019 tot de oprichting van een eigen winkel voor de duurzame levensstijl. “Mits recyclage kunnen veel zaken een nieuwe functie krijgen”, zegt ze daar zelf over. Ontwerpen van ontwerpers met dezelfde duurzame gedachten als die van Saartje worden er te koop aangeboden, aangevuld met zaken die Saartje zelf heeft ontworpen. Je vindt er ook Good Food en tal van cadeautips. In de bar kan je genieten van koffie, thee of een aperitief in een relaxte omgeving. De shop en bar zijn open op vrijdag en zaterdag of op afspraak.

Waar: Marktstraat 20, Izegem

Meer info

Vinyl & Chill in Ieper

Benjamin Casidy werkte al jaren in de Ieperse horeca. Toch had hij altijd het gevoel dat er nog iets tekort was in de kattenstoet. Uit zijn liefde voor muziek groeide Vinyl & Chill, een muziektempel pur sang. Je komt er niet alleen om vinylplaten, tweedehands of nieuw, te kopen. In de bar geniet je van een vers getapt biertje of een koffie met speciaal voor Vinyl & Chill geselecteerde koffiebonen. “Hier ontmoeten muziekliefhebbers en muzikanten elkaar. Het is een centrum van creativiteit midden de stad”, aldus Benjamin. Je kan er ook DJ lessen en allerhande workshops volgen. En voor wie nog een stapje verder wil gaan, is er een professionele opnamestudio. In de zaak is een ruim aanbod aan genres beschikbaar. De muzieksmaak van Benjamin reikt ver. En wie toch nog dat ene onvindbare vinylpareltje op de kop wil tikken, zal in Benjamin een ideale muziekspeurneus vinden.

Waar: Elverdingestraat 6, Ieper

Vinyl en Chill in Ieper
Curieuzeneuze

Curieuzeneuze in Roeselare

“Heel veel jongeren zijn bewust bezig met de natuur en duurzaamheid. Speciaal voor hen richtte ik Curieuzeneuze op”, zegt Els Vandepitte. Ze begon aarzelend met een pop-up op de Munt. Na het grote succes startte ze met een volwaardige trendy tweedehandszaak voor de retroliefhebber. Je vindt er meubels, decoratie, kledij, vinyl… “Je kan heel mooie dingen perfect een tweede leven geven. Dat is wat we met Curieuzeneuze proberen te doen. Zie Curieuzeneuze maar als een kleine rommelmarkt met een hip randje.”

Waar? Wallenstraat 63, Roeselare

Meer info

OES in Kortrijk

OES in Kortrijk

OES = Original Everyday Smilemakers. Van een afkorting gesproken!

OES is een conceptstore dat werd ontwikkeld door vijftien gelijkgezinde en naar eigen zeggen goedlachse ontwerpers. Elk hebben ze hun specialiteit. Bij OES vind je lederen accessoires, prachtige en originele wenskaarten en tekeningen, handgemaakte juwelen, keramiek, alcoholvrije gemberdrank… “OES is een smeltkroes van jonge ondernemers vol creativiteit en originaliteit. Het is een Feel Happy Shop, een winkel waar je spontaan blij van wordt. Je vindt er kleine, kleurrijke, ludieke, hartelijke en lokale cadeautjes en hebbedingen”, klinkt het. De makers staan regelmatig zelf in de winkel.

Waar: Korte Steenstraat 1, Kortrijk.

Nog meer leuke shoptips en ideetjes

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF