Slapen

Vijf maal slapen in industrieel erfgoed

Overnachten in een oude vlasroterij of molenschuur met zicht op schoorstenen, een stoommachine of een opgedoekte spoorlijn? Deze 5 B&B's en vakantiewoningen brengen nieuw leven in enkele monumenten van de industriële revolutie.

Slaap lekker!

Ik Zomer West-Vlaams - De Vlaschaerd
1. Overnachten in een vlasroterij

De vlasnijverheid bracht de streek rond Kortrijk vanaf de 19e eeuw grote welvaart. In het Texas van Vlaanderen kan je niet naast de vlasroterijen, schuren of zwingelarijen kijken. Meer zelfs, je kan er in overnachten. In Heule, deelgemeente van Kortrijk, werd een oude vlasfabriek omgetoverd tot een bed & breakfast waar je in de tuin tussen de oude schoorsteen en de stoommachine uit 1884 laveert. Op het dak van de roterij neem je een duik in het zwembad.

Waar? De Vlaschaerd, Sentestraat 97, Heule.

Ik Zomer West-Vlaams - De Rysselende Molen
2. In de schaduw van een molen

De stenen bergmolen in Ardooie, de Rysselende Molen, is een beschermd monument van midden 19e eeuw en bleef draaien tot in 1969. De molen takelde snel af tot de huidige eigenaar de molen op de kop tikte en terug maalvaardig maakte. Nu kan je er een hapje eten of overnachten in de gastenkamers van het Molenhuys of in een van de woonwagens op het domein.

Waar? Rysselende Molen, Pittemsestraat 62, Ardooie.

Ik Zomer West-Vlaams in Spoor 62
3. Uitstappen in het station van Moere

Op de perrons van het station Moere, deelgemeente van Gistel, staan al sinds 1963 geen reizigers meer te wachten. Vier jaar later denderden ook de laatste goederentreinen over de sporen tussen Torhout en Oostende. Sindsdien is het station bewoond en tien jaar geleden verbouwd tot een B&B. Het voormalige station is de ideale uitvalsbasis om te wandelen of te fietsen langs 'De Groene 62', een traject dat de oude spoorlijn 62 volgt.

Waar? Spoor 62, Moerdijkstraat 29, Moere

4. Directeurswoning van de gasfabriek

Meer dan honderd jaar heeft hij op de teller, de vroegere directeurswoning van de 'Usine à Gaz intercommunal de Thielt'. De gasfabriek, die opgericht werd in 1905, strekte zich uit tot aan de spoorlijn tussen Gent en De Panne. In de grote woning zijn twee gastenkamers ingericht waar je kunt proeven van de grandeur van weleer: hoge plafonds, houten vloeren en uitzicht op de ruime tuin.

Waar? De Gastfabriek, Wittestraat 100, Tielt.

Ik Zomer West-Vlaams - De GASTfabriek
Ik Zomer West-Vlaams in de Zingende Watermolen
5. Molenschuur

In het Brugse Ommeland kruist je pad een gerenoveerde molenschuur die nu onderdak geeft aan een vakantiewoning voor 21 personen. In de gemeenschappelijke ruimte, vroeger een van de rootkamers, kan je biljarten of aan de toog hangen met het watermolenmechanisme als toef op de taart. De vakantiewoning is omringd met sporen van de geschiedenis van de wateroliemolen, zoals de schoorsteen die opgetrokken werd om de rook van de stoommachine af te voeren.

Waar? De Zingende Watermolen, Watermolenstraat 2, Ruddervoorde.

Nog meer uit-slapen-tips!

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF