Doen

Vijf opmerkelijke plekken in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen herbergt zowel de kleinste stad van het land als het laagste punt van België. We sturen je naar vijf opmerkelijke plaatsen in de provincie waar je met de taalgrens flirt, de Westhoek aan je voeten ziet liggen en niets anders dan de kruinen van bossen om je heen ziet.

1.  Beklim het dak van de (West-Vlaamse) wereld

Met zijn 156 meter is de Kemmelberg het hoogste puntje van de provincie. De top ervan is afgewerkt met de Belvédèretoren: een toeristische panoramatoren die je op een weids uitzicht trakteert over de streek. De borden tonen je de belangrijkste bezienswaardigheden die aan je voeten liggen en dat zijn er heel wat. Bij goed weer kan je zelfs de kust zien. Onderweg naar boven geeft de toren uit 1924 zijn bewogen geschiedenis bloot. Het is een mooi voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur: het huidige exemplaar verving de houten constructie die tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest werd.

De toren is gratis toegankelijk op vrijdag en zaterdag (vanaf 14 uur) en ‘s zondags (vanaf 12 uur). Registratie vooraf is verplicht, meld je eerst aan in het restaurant aan de voet van de toren en ontsmet er je handen.

Waar? Belvédèretoren Kemmelberg, Kemmelbergweg 38, Kemmel

meer info

2. Daal af naar het laagste punt van België

De Moeren, een landelijke deelgemeente van Veurne, is het laagstgelegen punt van België: het ligt ruim twee meter onder het gemiddelde zeeniveau. De naam van de gemeente verklapt het al een beetje: vroeger was dit moerasgebied dat zich uitstrekte tot over de grens met Frankrijk. Pas in de 17e eeuw werd het drooggelegd. Een leger windmolens pompte het water uit de laaggelegen Moeren weg. Maar van de 23 poldermolens in de streek blijven er slechts twee meer over: de wiekloze Sint-Gustaafsmolen en - even verderop in de Debarkestraat - de pas gerenoveerde Sint-Karelsmolen. Dit is de enige overblijvende vijzelmolen van ons land. Je kunt een bezoek regelen via de website van Westkustpolder.

meer info

De Moerenruiterroute is een 22 kilometer lange tocht voor ruiters die je door de Moeren stuurt. Niets houdt je tegen om het traject te voet of met de fiets af te leggen.

meer info

vakantie in eigen land - zomer in eigen land - fietsen en wandelen in eigen land - logeren in eigen land - hotel - weekendje weg - genieten - lekker eten - café - bier - wijn
wandelen leiestreek
3.  Fietsen en stappen in het meest zuidelijke punt

Spiere-Helkijn is de meest zuidelijke gemeente van West-Vlaanderen en schurkt zich aan de grens met Henegouwen. Daardoor is het een van de twaalf faciliteitengemeenten in Vlaanderen waar onder bepaalde voorwaarden ook in het Frans gecommuniceerd wordt. Met zijn landelijke ligging tussen de Schelde en het Spierekanaal leent het zich uitstekend om op ontdekking te gaan. De Mortagne-wandelroute neemt je via veldwegen, boerenslagen en een verlaten spoorwegbedding mee langs het panoramische landschap van de Scheldevallei, op de 40 kilometer lange Spierevalleiroute fiets je tot vlak aan de grens met Frankrijk. De Trimaarzate is dan weer een 14 kilometer lang fiets- en wandelpad dat je over twee vroegere spoorbeddingen stuurt.

Ontdek de wandel-, fiets- en mountainbikeroute en het ruiterpad

Ontdek de Trimaarzate

4.  Panorama’s vanuit de kleinste stad van België

1040 inwoners en 358 hectare groot: sinds de fusie van Durbuy met Barvaux is Mesen officieel de kleinste stad van België. Dat zal wel nog even zo blijven: een fusie met een van de buren zit er niet in aangezien ook Mesen een faciliteitengemeente is. Maar vergis je niet, ooit was Mesen een speler van formaat. In de 11e en 12e eeuw streken alle lakenhandelaars er neer uit Rijsel, Ieper, Brugge en Torhout voor de jaarmarkt. Uit die gouden jaren dateert de Sint-Niklaaskerk met zijn opvallende koepelvormige topje. Na de Eerste Wereldoorlog lag de hele constructie aan diggelen en het duurde tot 1928 vooraleer de kerk heropgebouwd werd. Enkel de toren herinnert nu nog aan hoe de kerk er moet uitgezien hebben.

Vanaf september 2020 kan je de toren beklimmen. Aan de buitenkant van de koepel, 37 meter boven de grond, zal je rond de toren kunnen stappen en genieten van het weidse uitzicht op de heuvels van Heuvelland en Mesen en de skyline van Rijsel. Aan de horizon zie je ook de terrils uitsteken van het Noord-Franse mijngebied in Lens.

Waar? Featherstonplein, Mesen

meer info

 

Feniks2020 - wederopbouw - Eerste Wereldoorlog - Westhoek - Mesen
Bezoekerscentrum Bulskampveld
5.  Mysteries in de meest bosrijke gemeente

Met zijn 90 km² is het landschapspark Bulskampveld het meest bosrijke gebied van heel West-Vlaanderen. Het strekt zich dan ook uit over verschillende gemeenten: Oostkamp, Ruiselede, Wingene, Aalter en Beernem. In Beernem hebben de bossen altijd voor mysterie gezorgd, zeker na een reeks mysterieuze moorden in de vorige eeuw, de zogenaamde ‘Moorden van Beernem’. Heel Vlaanderen maakte er kennis mee toen TV1 de feiten in een geromantiseerde versie bracht in 'De bossen van Vlaanderen'.

In het provinciaal domein Bulskampveld stuit je nog op een grafmonument dat verwijst naar de eerste moord. Kilometers fiets- en wandelpaden sturen je door het uitgestrekte domein. Het enorme gebied is goed voor 150 kilometer wandelplezier. Voor wie het een tikje avontuurlijker mag, zijn er vijf expedities of avontuurlijke wandellussen aangelegd waarbij je moet klimmen en klauteren, opdrachten krijgt, zintuiglijke raadsels moet oplossen of een hindernissenparcours moet afleggen.

Waar? Provinciaal bezoekerscentrum Bulskampveld, Bulskampveld 9, Beernem

meer iNFO OVER DE EXPEDITIE 

meer INFO OVER BULSKAMPVELD

Ontdek nog meer leuke West-Vlaamse plekjes...

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF