Stiltewandeling door het hart van de Zwinregio

Stappen van Damme naar Oostkerke via een netwerk van kanalen

Er zijn van die plekken die je wil koesteren, aan je hart drukken en nooit meer loslaten. In het stiltegebied rond Damme, midden de groene oostkustpolders, staat de tijd even stil. Het landschap lag er niet altijd zo vredig bij. In de late middeleeuwen was Damme een bloeiende havenstad aan de Zwinmonding. De handel verzandde door oorlogsgeweld en een beslissende zet van Napoleon. Nu wordt er vooral gefietst langs de Damse Vaart. Dankzij de gloednieuwe Damse Vaartwandelroute kan je nu ook op een trage manier de natuur en geschiedenis in deze prachtige uithoek van West-Vlaanderen (her)ontdekken.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige wandelroute met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van april.

Stadswallen Damme
Stadswallen Damme
Brugse Ommeland

De lente is hoorbaar aanwezig op de stadswallen van Damme. Het gekwetter van watervogels en gedartel van de lammeren legt een glimlach op het zachte landschap. De stad ontwikkelde zich in de twaalfde eeuw als haven aan een dam langs de Zwingeul. Die dam bevond zich ongeveer waar nu de Kerkstraat ligt. De zevenpuntige verdedigingsgordel rond Damme een groene zone waar het prachtig wandelen is. We worden getrakteerd op vergezichten op de golvende weiden rond het polderstadje. De groene zeeën bruisen van het leven. Vogels vliegen af en aan en de koeien zijn wat blij hun winterstal te mogen verlaten.

De scheefgegroeide populieren langs de Damse Vaart vormen een erehaag. Het kanaal wordt ook wel Napoleonkanaal genoemd omdat hij in 1810 met het idee op de proppen kwam. Omdat Napoleon het maar tot 1814 heeft uitgehouden, raakten de plannen niet uitgevoerd. Pas later werden ze opnieuw opgepikt, maar het kanaal heeft nooit een rol van betekenis gespeeld in de lokale economie. In de zomermaanden vaart de Lamme Goedzak er op en neer naar Brugge. In heel Damme vinden we verwijzingen naar de 19e -eeuwse schelmenroman over Tijl Uilenspiegel van Charles De Coster.

Lamme Goedzak op de Damse Vaart
Lamme Goedzak
Brugse Ommeland
Damme
Damme
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • De Sint-Kwintenskerk in Oostkerke met zijn imposante bastenen toren. Oostkerke lijkt zo’n typisch Amerikaans plaatsje waar elk moment een stofbal kan voorbij stuiteren, ten teken van de onwezenlijke stilte die er hangt.
  • In het centrum van Damme zetten we de tijd even stil. We genieten er van de gastronomische keuken in het boekendorp en lopen binnen in het bezoekerscentrum in Huyse de Grote Sterre, een 15e -eeuwse patriciërswoning.

Lekkere adresjes in de buurt

  • Restaurant Siphon is genoemd naar de door Franse troepen in 1940 opgeblazen sifon onder de Damse Vaart. De feeërieke ligging en het gezellige interieur trekken veel bezoekers aan. Verse paling is de specialiteit. Huisbrouwerij, Siphon Brewing, zorgt voor de bijpassende bieren.
  • Tante Marie: Zoals het een echte tante betaamt, word je in deze patisserie – brasserie verwend. Thee of koffie worden altijd met een verwenbordje geserveerd. Het dagverse huisgemaakte gebak is een streling voor de tong en ook de verschillende ijscreaties worden fel gesmaakt.
Siphon
Siphon
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Brugse Ommeland

De Oostkustpolders zijn de springplank naar Brugge en het groene Brugse Ommeland. Enkele leuke logeeradressen:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van april. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF